Pravi foliranti: Psi koriste facijalne ekspresije kako bi dobile ono što žele
Foto: Shutterstock

Facijalne ekspresije nisu strane većini sisara, a ti izrazi su se smatrali nefleksibilnim i neobičnim prikazima emocionalnih stanja, a ne aktivnim pokušajima da komuniciraju s drugima.

Novo istraživanje je, međutim, pokazalo da psi uglavnom koriste izraze lica u prisutnosti ljudi, radi pažnje koju dobijaju. Naučnici iz kognitivnog centra za pse s Univerziteta u Portsmoutu su otkrili da psi uglavnom koriste izraze lica u prisutnosti ljudi, radi pažnje koju dobijaju od njih, a da je molećivi pogled bio najčešće korišćen izraz tokom istraživanja. Međutim, istraživači ne znaju jesu li psi svesni da izgledaju žalosnije kad koriste taj izraz lica ili su jednostavno shvatili da širenje očiju i podizanje obrva izaziva saosećanje i privrženost kod ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su psi osetljivi na ljudsku pažnju, što ukazuje na to da izrazi lica nisu samo nefleksibilni i nehotični prikazi emocionalnih stanja, već potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja s drugima.

– Sada smo sigurni da izraz lica kod pasa zavisi od pažnje koju dobijaju od ljudi i da nisu samo rezultat trenutnog uzbuđenja pasa. Psi su proizvodili mnogo više izraza kada ih je neko posmatrao, -rekla je doktorica Džulijen Kaminski, stručnjak za pse.

U istraživanju su učestvovala 24 kućna ljubimca raznih rasa od jedne do dvanaest godina. Svaki je pas bio na udaljenosti od jednog metra od čoveka, a pseća lica su bila snimana u raznim situacijama. Čovek je prvo bio okrenut prema psima, a zatim bi im okrenuo leđa. Sve su zatim ponovili sa poslasticom u rukama. Istraživači su zaključili da su psi, kada bi im se čovek okrenuo licem, najčešće imali onaj poznati pseći pogled s apodignutim obrvama. Poslastice, začudo, nisu imale nikakvu ulogu, prenose mediji.

Komentari (0)

Loading