Verovatno niste ni čuli za njih: Ove rase pasa su pred izumiranjem
Foto: Shutterstock

Pojedine rase pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta, a neke se koriste strogo u određene svrhe.

Ovo su tri najređe rasa pasa na svetu, prema pisanju Petplana.

Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska, a karakteriše ga mršavo i gipko telo i kraljevsko držanje. Poznat je kao vrlo nežna rasa privržena porodici. Prema strancima je nepovjerljiv i ne voli kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svaki dan, a s obzirom na to da dolazi iz pustinje, uživaće u letnim danima. Iz istog razloga zimi će mu biti potrebna odeća jer ne podnosi hladnoću.

Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, ali izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. vrka, a danas su gotovo na granici izumiranja. Mogu biti teški i više od 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse jer im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

Mudi

Mudi je mađarska rasa koja se koristila uglavnom za čuvanje krava i ovaca, a danas ih je u svetu manje od hiljadu. Retko ih se viđa izvan Mađarske i okolnih zemalja, a navodno su nastali u 19. veku ukrštanjem poznatih rasa pumi i puli.

Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, ali od svojih vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mano (@mano_the_mudi)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading