MOŽDA OVO NISTE ZNALI O SVOM LJUBIMCU Zašto psi uglavnom spavaju sklupčani
Foto: Shutterstock

Verovatno ste primetili da se uvek sklupčaju pre nego što će slatko zaspati. Ali ako mislite da je to samo zauzimanje što udobnijeg položaja, niste baš u pravu. Naime, dr Margaret Grin, s Veterinarskog fakulteta u Njujorku, kaže da takvo ponašanje vuče korene u evoluciji pasa. 

- Kad psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je veoma hladno, oni će iskopati rupu u zemlji i sklupčati se u njoj. Tako sklupčano telo omogućiće im da bolje zadrže toplotu. Takođe, ovaj položaj štiti njihove najranjivije organe od potencijalnih grabljivica - objašnjava dr Grin. Da, vaš pas se tako sklupčao da bi zaštitio svoje unutarnje organe.

Sada vam se to možda čini suludim budući da znate da vašem ljubimcu ne preti nikakva opasnost, ali sa stanovišta pasa, to je vrlo razumna taktika koju su nasledili od predaka, kažu stručnjaci.

Postoji još jedan razlog koji možda ima i više smisla, a to je da se vaš pas ugnezdio baš na taj način da bi se zaštitio od spoljnih pretnji. Spavanje je za njih stanje u kojem su ranjivi, pa se tako štite. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading