Da li vaš kućni ljubimac radi ovo? Evo zašto mačke vole da spavaju u blizini glave vlasnika
Foto: Shutterstock

Zato im je posebno drag krevet vlasnik i mnogo im je draže da provode vreme tu, u mekom krevetu, neko u nekoj korpi, ma koliko da je prilagođena mačijim potrebama.

Ali postoji još nekoliko razloga. Mačke su teritorijalna bića koja vole da nametnu svoju volju. Kad bi mogle da progovore, one bi zapravo rekle da su svom čoveku dozvolile da im se pridruži u krevetu jer je to njihov posed.

Šalu na stranu, one vole da se ušuškaju pored svog vlasnika jer se tako osećaju sigurnije i time pokazuju ljubav.

Opet, čovek može imati prilično koristi od tog malog krznenog stvora koji se ne odvaja od njega. Mačke su poznate kao lek protiv stresa i anksioznosti. Kada ih mazimo, u našem telu se pojačano luči oksitocin, poznat kao hormon sreće, koji opušta i smiruju. Pored toga, snižava se nivo kortizola, hormona stresa, a to utiče na normalizaciju krvnog pritiska.

Istraživanjem američkih naučnika je ustanovljeno da se uz mezimca u krevetu lakše utone u san, bez košmara. Obično mačke vole da spavaju na nogama vlasnika, zbog čega nam je toplije i prijatnije za spavanje.

Možda ste se nekada zapitali i zašto mačka voli da se popne na vašu glavu i da tu drema. Naučnici su i to objasnili: ljudi oslobađaju veliku količinu toplote baš preko glave, a mace vole kada im je toplo. Takođe, u snu najmanje pomeramo glavu, a to macama odgovara da mirno spavaju.

Komentari (0)

Loading