BILJKE KOJE ŠKODE VAŠOJ MACI Ukoliko nabavljate biljku, dobro se raspitajte o tome da li je i koliko toksična za ljubimce s kojima delite životni prostor
Foto: Shutterstock

Ali upravo izbor pravih biljaka može biti težak zadatak ako tražite opcije koje su u redu i za floru i za faunu. Ipak, nema brige, stručnjaci kažu da postoje neke biljke koje nisu toksične za mačke.

Foto: Shutterstock

 

Zeleni ljiljan

Ove biljke lako rastu u zatvorenom prostoru, dobro se prilagođavaju saksijama i mogu da žive s malo sunčeve svetlosti. U različitim su varijantama - od kojih su sve netoksične za mačke - i zahtevaju malo pažnje. Njihovi listovi poput paukovih nogu mame mačke da ih istražuju, žvaću i jedu, pa pokušajte da ih okačite van domašaja ljubimca.

Foto: Shutterstock

 

Afričke ljubičice

Ove biljke su izbirljivije u pogledu vode i sunčeve svetlosti. Iako se ne smatraju toksičnim za mačke ili pse, afričke ljubičice se često uzgajaju u malim saksijama koje radoznale mace lako mogu da prevrnu. Da biste izbegli nered, izaberite veće, teže saksije i zaštitite dno kako mačke ne bi rasule zemlju po tepihu.

Foto: Shutterstock

 

Sukulenti

Pažljivo proverite sukulente pre nego što ih donesete kući. Neke sorte su toksične za kućne ljubimce, ali neke nisu, pa se obavezno raspitajte.

Švedski bršljan

Baš kao i sukulenti, proverite sorte bršljana. Engleski bršljan je toksičan za kućne ljubimce i ako se proguta, može izazvati povraćanje, bol u stomaku i dijareju. Đavolji bršljan je takođe toksičan i za mačke i za pse. Iritira usta i grlo i može da izazove probleme s disanjem. Švedski bršljan, s druge strane, nije toksičan i smatra se da je lak za negu uz malo jakog svetla i pravo tlo.

Bambus

Pande vole da jedu lišće, stabljike i izdanke bambusa, a ni mačke nisu u opasnosti od ove netoksične biljke. Ali samo zato što nije toksično, ne znači da vaša maca treba redovno da užina bambus. Dakle, ako smatrate da će ova lepa ova biljka privući previše pažnje, stavite je van domašaja ljubimca.

Aspidistra

Odlična za zaboravnog baštovana, ova cvetna biljka prosto može da preživi zanemarivanje vlasnika. Uspeva i u zatvorenom i na otvorenom, voli senku i otporna je na sušu - savršena opcija za ljubitelje mačaka kojima treba nešto lako za negu.

Foto: Shutterstock

 

Bromelije

Ovi tropski dodaci daju lepe boje vašem dvorištu i smatraju se relativno lakim za uzgoj. Mogu da rastu u saksijama ili kao viseće biljke i nisu toksične za mačke.

I još...

Bilo da posadite ove šarene dodatke u svoje dvorište ili ih rasporedite u saksije u zatvorenom prostoru bezbednim za mačke, dobre su i margarete, orhideje, ruže, suncokreti…

SAVET PLUS

Zapamtite, to što ste nabavili bezbedne biljke ne znači da vaša maca neće imati neke probleme poput povraćanja, ali to znači da se ne očekuju nikakvi drugi znaci trovanja. Ako sumnjate da se ipak dešava nešto ozbiljnije, obratite se odmah veterinaru.

Komentari (0)

Loading