KRALJICA MOČVARE Mačka ravne glave
Foto: Shutterstock

O ovoj vrsti se zna vrlo malo i retko je viđena. Spada u izuzetno ugrožene vrste, prvenstveno zbog propadanja močvarnih i nizijskih šuma. Uzroci ovog uništenja uključuju naseljavanje ljudi, pretvaranje šuma u plantaže, zagađenje i lov, seča drva i ribolov, piše magazin „Mačka“.

Izgled

Mačka ravne glave ima dugačku i usku glavu i spljošteno čelo. Uši su mu male i zaobljene i dobro postavljene sa strane glave. Ima primetno velike, blisko postavljene oči koje pružaju maksimalni vid. Prednji gornji pretkutnjaci su veći i oštriji u odnosu na druge mačke. Mesnati omotači koji prekrivaju mačje kandže skraćeni su, tako da je samo jedna trećina svake kandže prekrivena kada se uvuče. Krzno je debelo, dugo i mekano, crvenkastosmeđa s primesama sive.

Ponašanje

Vrlo malo se zna o ponašanju ravnoglave mačke. Veruje se da je to usamljena i noćna životinja, a plen su joj ribe, žabe i rakovi.

Reprodukcija

Kako su mačke s ravnom glavom izuzetno retke, informacije o njihovom sistemu parenja nisu dostupne. Pretpostavlja se da gestacija traje približno 56 dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading