TAJNI GOVOR MAČAKA Poimanje značenja mjaukanja i govora tela vaše mezimice važan je deo načina na koji ona komunicira s vama
Foto: Shutterstock

- Mačke mjauču samo radi komuniciranja s ljudima, a ne s drugim životinjama, kaže antrozoolog Džon Bradšavu u svojoj knjizi u kojoj navodi i to da divlje mačke ne mjauču ni približno kao domaće.

Osim toga, naučnici veruju da je mjaukanje manipulativno ponašanje koje mačke usvajaju da bi dobile ono što žele. Takođe, tvrde da mačke mogu naučiti koji su zvukovi najefikasniji u navođenju svojih vlasnika da rade ono što žele, piše magazin „Mačka“.

Da li ih razumemo?

Davne 1895. godine, kada su mačke tek počele da postaju kućni ljubimci, profesor Alfons Leon Grimaldi napisao je esej koji objašnjava šta mačke govore ljudima. Pre 1895. mačke su bile uglavnom životinje koje su živele na otvorenom, i njihova primena je bila, prvenstveno, hvatanje glodara. Mačke su retko uvođene u kuću. U svom eseju „Mačka“ Grimaldi je preveo neke od najčešćih mačjih reči u ljudske reči.

TAJNI GOVOR MAČAKA Poimanje značenja mjaukanja i govora tela vaše mezimice važan je deo načina na koji ona komunicira s vama

Foto: Shutterstock

 

Žan Kraighed Džord, prirodnjak, istih godina, pokušao je da kategoriše vokalizacije mačaka na način koji se čini vrlo sličnim ljudskoj komunikaciji. Na primer, „Mee-o-ov“ (s padom ritma) je, prema njegovom mišljenju, protest ili kukanje.

Različite teorije

Ali ne veruju svi naučnici da se zvukovi mačaka mogu tako lako tumačiti. Druga istraživanja su otkrila da mačke ne koriste vokalizaciju kako bi privukle pažnju ljudi, ali sposobnost tumačenja tih zvukova uveliko zavisi od ljudi. Vlasnici mnogo bolje tumače zvukove svojih mačaka. Uobičajen nesporazum među vlasnicima mačaka je da mačke mumlaju samo kada su srećne. Sandi Robins objašnjava da, dok većina mačaka mesi kada je srećna, ona takođe to radi i kada je uznemirena ili u bolovima.

TAJNI GOVOR MAČAKA Poimanje značenja mjaukanja i govora tela vaše mezimice važan je deo načina na koji ona komunicira s vama

Foto: Shutterstock

 

Saveti za poboljšanje komunikacije

*Osmehnite se vašoj mački i pogledajte je u oči i polako trepnite. Ona ovo shvata kao gest ljubavi.

*Razgovarajte s njima. Mnogi vlasnici otkrili su da su njihove mačke pričljivije kada odgovore na njihovo mjaukanje! Obratite joj se blagim i mirnim glasom. Mačke su osetljive na visok ton i obično ne opraštaju.

*Izbegavajte da govorite negativne stvari zajedno s njihovim imenom. Na primer, ako kažete „Ne, pahuljo! Pahuljo, siđi sa šanka“, ovo će ih zbuniti. Najbolje je da mačka poveže svoje ime s mirnim tonom.

*Najbolji način da priđete mački je da se podignete na njen nivo i ispružite ruku sa zatvorenom šakom i jednim ispruženim prstom.

*Što više budete gledali i slušali mačku, lakše ćete razumeti šta ona želi. Uočite obrasce u svom ponašanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading