Ovo su najblji saveti stručnjaka: Šta trebate da uradite kako bi vas pas počeo slušati!
Shutterstock

Shutterstock

 

Obuka je neophodna za pse. Bez obzira da li se radi o osnovnom treningu pasa za poslušnost, ili čak o treningu trikova i manira, trening pasa vam omogućava da bolje razumete svog psa i razvijete čvršću vezu sa psom. Obuka pasa može biti teška, pogotovo ako niste iskusni. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspete u obuci svog psa i da vas samo sluša!

Budite strpljivi

Različiti psi uče različitim tempom. Samo zato što drugi psi mogu savladati znakove ili komande za nekoliko nedelja, ne znači da je i vaš pas u stanju da uradi isto. Dresura vašeg psa zahteva vreme i trud, ali krajnji rezultat će biti vredan toga.

Budite dosledni

Budite dosledni svojoj metodi treninga. Vaš pas može biti zbunjen kada koristite različite znakove i komande na različitim sesijama treninga. Koristite dosledan skup znakova ili komandi tokom treninga kada trenirate svog psa i nagradite ga ako pravilno izvede trik, ovo će vam podići duh.

Imajte realna očekivanja

Lajanje, kopanje i skakanje su normalno ponašanje svih pasa. Za promenu ovih ponašanja biće potrebno vreme. Ne možete očekivati da će vaši psi za kratko vreme preokrenuti ovo ponašanje. Dajte im dovoljno vremena i videćete rezultat.

Obuka pasa nije linearni proces

Samo zato što imate nekoliko treninga sa psom, to ne znači da sada može da uradi trik svaki put kada to zatražite. Vaši psi mogu zaboraviti čemu ste ih učili na prethodnom treningu. Možda ćete morati da osvežite pamćenje svog psa ako se to dogodi.

Dresura psa nakon vežbe

Neki psi su iznenađujuće energični. Neće sedeti mirno. Ako je to slučaj, možete pokušati da obučite svog psa nakon vežbanja. Vežbe poput šetnje ili igranja u dvorištu mogu iscrpiti njegovu energiju. Kada je umoran, verovatno će se smiriti.

Nagradite svog psa

Nagrade mogu pomoći u jačanju određenog ponašanja. Nagradite svog psa za ponašanja koja vam se sviđaju i nikada ne nagrađujte za loše ponašanje. Možete dati bilo kakvu nagradu svojim psima, poput poslastica, pohvala ili samo tapšanje po glavi i leđima.

Budite fleksibilni

Ne postoji nijedna metoda koja funkcioniše za sve pse. Metoda treninga koja deluje na druge pse možda neće uspeti na vašem psu. Pokušajte da shvatite koja je najbolja metoda obuke koja odgovara vašem psu.

Neka vam trening bude navika

Neka trening bude deo vaše svakodnevne rutine. Kao što se kaže, vežbanje čini savršenim. Što više trenirate svog psa, to će bolje naučiti. Ipak, neka vaši treningi budu kratki. Vašem psu može dosaditi ako je trening previše dugačak.

Potražite stručnu pomoć

Ako vaša metoda obuke ne uspe, potražite pomoć od profesionalnog trenera pasa.

Uz gore navedene savete, kućni ljubimac bi trebalo da posluša vaše naputke i naredbe u trenutku.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading