Da li je ljubljenje psa potpuno bezopasno?
Shutterstock

Shutterstock

 

Već je puno puta potvrđeno antistresno delovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodeti, ali moramo li s našim krznenim prijateljima deliti baš sve?

Puno puta se moglo čuti da je higijenskije poljubiti psa nego drugog čoveka, ali mišljenje struke je ustvari podeljeno, jer se povremeno može čuti nešto novo na tu temu.

Ne želimo biti partibrejkeri, ali puno ljudi medicinske struke misli da pseća pljuvačka nije baš najbolja ideja. Jedan od njih je Džon Oxford, profesor emeritus virologije i bakteriologije iz Londona.

– Nije samo stvar u sadržaju pljuvčke. Psi pola života provedu zabijene njuške u prljavštinama i isto tako kružeći oko raznih izmeta drugih pasa. Zato su njihove njuške pune bakterija i virusa.

Može li ta samo potencijalno nečista pljuvačka i njuška postati konkretan problem?

Ako je suditi po nekim stvarnim slučajevima, može. Jedna žena iz Velike Britanije je to otkrila na teži način. Zbog pljuvačke svog italijanskog hrta je nekoliko nedelja provela na intenzivnoj nezi sa višestrukim otkazivanjem organa.

Nije joj bilo strano da je njen ljubimac obliže po licu. Sve je počelo onda kada je imala telefonski razgovor sa rođakom koji ju je, kad je počela nerazgovetno pričati, molio da pozove medicinsku pomoć. Dok je pomoć pristigla ona je već počela gubiti svest.

Nakon što je hospitalizovana stanje joj se popravilo da bi prava noćna mora usledila tek četiri dana nakon toga. Počela je smetenost, glavobolje, dijareja i temperatura. Usledilo je postepeno otkazivanje bubrega, jetra je funkcionisala ograničeno, a počeo ju je izdavati i respiratorni sistem. Na intenzivnoj nezi je postalo jasno da ima sepsu.

Capnocytophaga canimorsus se pokazala kao bakterija koja je uzrokovala nevolje ovoj Britanki, a poznato je da se nalazi u ustima pasa i mačaka. Iako je dama iz priče bila žena u svojim sedamdesetim godinama, lekari su istakli da nije imala nikakvih imunoloških oslabljenja organizma. Srećom, izlečena je antibioticima.

Navedena bakterija je uobičajeni deo flore usne duplje kod ljubimaca, ali malo kad dovodi do ovako mučnih posledica. Bude ih zabeleženo svega više od deset na godinu. Dakle, iako ljubimci ne znače smrtnu presudu i iako je ovako ekstremnih situacija malo, one samo pokazuju kako je sve moguće. Pogotovo ako je po sredi odnos sa ljubimcima koji uključuje učestalo nehajno lizanje i ljubljenje u usta.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading