UŽASAVAJUĆE Saobraćajna buka na putevima utiče na učenje ptica da cvrkuću!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Otprilike za 90 dana trebali su da savladaju sve "pesmice" i cvrkutanje koje će ponavljati do kraja života. Ali saobraćajna buka može otežati ptičjim bebama da nauče da pevaju, što znatno usporava ovaj proces. Još više zabrinjavajuće, naučnici su povezali zvuk sa suzbijanjem imunološkog sistema, što može biti marker hroničnog stresa.

Istraživači sa Instituta za ornitologiju Mak Plank u Nemačkoj ovu pojavi otkrili su dok su posmatrali ponašanje dve grupe muških zebrastih zeba.

Obe grupe su odrasle slušajući snimke odraslih muškaraca kako pevaju. Ali jedan je takođe bio izložen zvuku saobraćaja sa stvarnih staništa ptica u blizini puteva u Minhenu. Kako su rasli, tim je pratio koliko je dobro svaka ptica naučila da peva i merio je njihov imuni sistem. Otkrili su da su zebe koje su odrasle uz dodatnu buku manje uspešni u učenju pesama. Trebalo im je oko 30% više vremena da savladaju svoje pesme, a tokom procesa su napravili više grešaka. Naučnici smatraju da bi njihovo istraživanje moglo da pomogne u rasvetljavanju uticaja saobraćajne buke na ljude, kao i na ptice.

Henri Brum, koji je vodio projekat, rekao je: "Naša otkrića ukazuju da su mlade ptice pevačice, baš kao i ljudska deca, posebno osetljive na efekte buke zbog svoje mogućnosti da ometaju učenje u kritičnoj razvojnoj fazi." 

Kolegica Sue Ane dodala je da su nalazi koji su označili "proboj" u razumevanju naučnika o uticaju ljudske buke. Buduće studije bi, kako je rekla, mogle otkriti efekte koje ova vrsta zvuka ima na razvoj govora. Nalazi, objavljeni, doprinose sve većem broju istraživanja uticaja buke na putevima. Ranije ove godine, naučnici su otkrili da zvuci u saobraćaju mogu da utišaju pesme muških cvrčaka , što ženkama otežava odabir najboljih partnera.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading