NOVI ČLAN PORODICE Šta vam je sve potrebno za toplu dobrodošlicu ljubimcu
Profimedia

Osnovna oprema za šetnju

Osnovna stvar za svakog psa je ogrlica. Ako se radi o štenetu, kupite ogrlicu kojoj se može nameštati veličina, a za veće pse bi trebalo da bude šira. Idealna veličina je kada možete staviti dva prsta između ogrlice i vrata psa. Na ogrlicu stavite i privezak s brojem telefona u slučaju da se pas izgubi. Trebaće vam i povodac za šetnju. Za početak je najbolji klasični povodac, napravljen od kože, savitljiv, lak, dužine oko metar. Fleksibilni povoci nisu najbolji izbor, pogotovo za mlade pse jer kada se ljubimcu naviknu da idu kako žele, teško će se usmeravati u šetnji kada odrastu. Zato je najbolje da prve šetnje budu s klasičnim, kraćim povocem. Ne zaboravite vrećice za izmet.

NOVI ČLAN PORODICE Šta vam je sve potrebno za toplu dobrodošlicu ljubimcu

Profimedia

 

 

Ušuškani tokom noći

Nebitno hoćete li psa držati u kući, stanu ili dvorištu, on treba da ima svoj prostor. Stoga su neophodni krevet, korpa ili kućica za psa. Krevetić treba da bude od materijala koji neće skupljati dlake, s jastukom koji se pere u veš-mašini. Izbegavajte omekšivače jer intenzivan miris može smetati ljubimcu. Krevet ne treba da bude ni premali, ali ni previše veliki, psi vole da se ušuškaju.

Korisni transporter za auto

Sigurnost u automobilu je važna, pa je zato najbolje da nabavite transporter za auto. U slučaju da psu bude loše tokom vožnje, uvek je lakše očistiti transporter nego ribati automobilska sedišta.

Nije svaka posuda dobra

Pre nego što dovedete novog psa u kuću, obavezno spremite hranu i poslastice koje ćete servirati u posebnim činijama za hranu i vodu. Osim izgleda i cene uzmite u obzir i: bezbednost, svrhu, trajnost i lakoću čišćenja. Posuda neka bude od keramike ili nerđajućeg čelika s gumiranim postoljem da ne bi klizala. Iako su one od plastike najjeftinija opcija, lako mogu postati igračke, a pogoduju i razvoju bakterija.

NOVI ČLAN PORODICE Šta vam je sve potrebno za toplu dobrodošlicu ljubimcu

Profimedia

 

 

Stimulacija uz igračke

Igračke su važan dodatak opremi za psa jer stimulišu njegov mentalni i fizički razvoj. Međutim, budite oprezni jer je bitno da se ne mogu lako pokidati ni progutati. Izbegavajte i tvrdu plastiku jer lako može da se ošteti i pukne i da povredi psa. Ukoliko ste nabavili štene, kupite bar tri kvalitetne igračke koje može žvakati, naročito kada menja mlečne zubiće. Tako ćete spasti vaše cipele, nogice od stolica i ostali nameštaj od oštrih zubića.

Neophodna nega

Nega psa takođe zavisi od uzrasta, ali i od opšteg zdravstvenog stanja, te od dužine dlake i ostalih specifičnih potreba psa. Za to vam treba četka i šampon za pranje, dok nega nekih psa uključuje i redovno sečenje noktiju, negu ušiju ili očiju. Preporučljivo je i pranje zuba psećom pastom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading