sveta trojica
Foto: Printscreen/www.wikipedia.com/javno vlasništvo

Ovaj praznik simbolizuje Sveto Trojstvo – Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha.

Prema crkvenim knjigama, na dan Duhova Hristos je ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan Vaznesenja, poručivši im da sa Tavora krenu u Jerusalim i tamo sačekaju silazak Svetog Duha.

Sveti Duh ih je krstio ne vodom, kako je činio Jovan Krstitelj, već božanskim ognjem koji im je dao snagu da propovedaju Jevanđelje na jezicima svih naroda.

Praznik Duhova prati niz običaja i verovanja.

Pleteni venčići od trave: Vernici pletu venčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Ukrašavanje zelenilom i cvećem: Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana i Jevreja, koji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvećem.

hortenzije

Foto: Shutterstock

 

Danas se u hramovima podovi prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju grane drveća, a ikone se ukrašavaju cvećem.

 Vernici posećuju crkve i manastire kao deo proslave praznika.

Nakon praznika Svete Trojice obeležavaju se Duhovski ponedeljak i utorak. Sva tri dana su označena crvenim slovom u crkvenom kalendaru, što znači da na ove dane ne bi trebalo raditi teže fizičke poslove ili kućne poslove.

Proslava praznika Svete Trojice, ili Duhova, predstavlja duboko ukorenjeni deo hrišćanske tradicije sa bogatim običajima i simbolikom.

Vernici koriste ovaj period da se podsete na važnost Svetog Duha u svom životu i zajednici, dok se običaji poput pletenja venčića, ukrašavanja zelenilom i poseta hramovima prenose s generacije na generaciju.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading