Terazije Hotel Moskva
Foto: Printscreen/youtube.com/insajder Video

Iako su se mnoge stvari menjale, hotel “Moskva” je ostao konstanta ovog mesta. Čak i drugi simbol ovog trga, Terazijska česma, nije uvek bio prisutan.

Jedan od zanimljivijih aspekata istorije Terazija su tajanstveni “tornjevi” ili “stećci” koji se pojavljuju na nekim starim fotografijama, a na drugima iz istog vremenskog perioda ih nema.

Ovi "obelisci" su postavljani kao dekoracija prilikom obeležavanja rođendana kralja Petra II Karađorđevića tokom tridesetih godina prošlog veka.

Tornjevi na Terazijama nisu bili jedinstveni.

Postavljani su kao privremena dekoracija od drveta, oslikana da izgledaju kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala. Za njihovu izradu uglavnom su bili zaduženi pozorišni scenografi.

Detalji o ovim instalacijama mogu se naći u opisu proslave rođendana kralja Petra II iz "Politike" od 6. septembra 1940. godine

Tada je prestonica dobila svoj čarobni izgled, a Terazije su ostavile najlepši utisak sa centralnim stubom sred vodoskoka, ukrašenim državnim grbom, krunom i statuama sokola.

Državne trobojke i more sijalica dodavali su posebnu čar atmosferi. Na skveru su bila visoko postavljena četiri stuba sa grbovima Beograda i dve krune, čime je proslava dobila svoj svečani izgled.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading