Josip Broz Tito
Foto: Profimedia/Foto: profimedija

Nada Budisavljević, sestra bivše prve dame SFRJ, otkrila je brojne detalje o njihovom odnosu i venčanju u knjizi "Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz", autorstva Žarka Jokanovića.

Jovanka je kasnije ispričala Jokanoviću da su se venčali u Iloku, u jednoj lovačkoj kući, gde je ona vodila bolnicu tokom Sremskog fronta. To venčanje, skriveno od javnosti, bilo je početak njihovog zajedničkog života.

Na njihovom prvom javnom pojavljivanju kao bračni par, Tito i Jovanka su nosili karakteristične odevne kombinacije: Tito je bio u beloj uniformi sa zlatnom oznakom čina, dok je Jovanka nosila haljinu od bordo satena, upotpunjenu zlatnom ogrlicom i dijamantskim brošem. Njena prepoznatljiva punđa dodatno je isticala njenu pojavu.

Tito i Jovanka

youtube.com/Rts Merila Vremena-zvanični kanal

 

Nada Budisavljević je otkrila da je Jovanka saopštila vest o udaji svojim sestrama, Zori i Nadi, 1952. godine. To ih je iznenadilo i ostavilo zanemele, jer su smatrali da je Tito ikona i pojam za celu zemlju, a venčanje s njim bilo je kao udaja za nešto božansko. Tito je potom pozvao sestre na razgovor, gde im je dao do znanja da će se brinuti o njima zajedno s Jovankom.

"Mi smo i dalje živele u istom stanu, a troškove našeg izdržavanja sad je snosio on jer je Jovanka demobilisana i nije više radila. Zora i ja se vraćamo iz Užičke 15 potpuno umirene. U našem životu se ništa neće promeniti. Imamo utisak o njemu da je jedan mnogo fin čovek. Odjedanput je Tito od tog idola i te ikone postao jedan mnogo fin čovek, topao, ne bih rekla običan čovek, ali jednostavno drag čovek".

 

 

Venčanje je bilo intimno i održano u najužem krugu, uz Rankovića i Gošnjaka kao kumove. Jovanka nije govorila o detaljima venčanja, ali Nada Budisavljević je istakla da je Jovanka celog života ostala odana Titu, a da se u njenom životu nije pojavljivao niko drugi osim njega.

Nakon venčanja, Jovanka je živela u rezidenciji predsednika Jugoslavije, Užičkoj 15, gde je bila zaposlena u Titovom kabinetu. Iako su ih pratili mnogi spekulacije i misterije, njihova ljubavna priča ostaje važan deo istorije Jugoslavije, piše zena.blic.rs

Tito i Jovanka

youtube.com/Rts Merila Vremena-zvanični kanal

 

Zašto Jovanka i Tito nisu imali decu

Ovo pitanje postavljali su mnogi, Tito je inače ostavio iza sebe brojne naslednike. Šta je o ovom pitanju rekla Jovankina sestra?

"Najverovatnije da je njena dobrovoljna odluka bila da nemaju dece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo da naškodi. Kažem, najverovatnije, jer ja to ne znam. Njena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namenjen njemu. I onda je glumila da je mnogo jača nego što je bila. Delovala je kao kremen-kamen, kao žena stena. I to se kasnije zloupotrebljavalo". rekla je Nada. 

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading