Desanka Maksimović pesnikinja
Foto: Printscreen/youtube.com/čemerski

Rođena je u Rabrovici kod Valjeva. Bila je najstarije od osmoro dece učitelja Mihaila i svešteničke ćerke Draginje Maksimović, a po ocu potomak kneza Jovana Simića Bobovca.

Detinjstvo je provela u Brankovini, gde joj je otac premešten zbog posla, piše kurir.rs

Gimnaziju je završila u Valjevu, a studije svetske književnosti, opšte istorije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1933. godine živela je u skladnom braku sa glumcem i pesnikom Sergejem Slastikovim Kalužaninom, sve do njegove smrti 1976. godine.

Desanka Maksimović je bila izuzetna pesnikinja čiji je život i rad ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije. Njene pesme će nastaviti da žive i inspirišu generacije koje dolaze. 

Postoji još jedna dimenzija naše pesnikinje, koja možda nije bila toliko istaknuta u javnosti.

Naime, Desanka je bila velika inspiracija mnogim našim kompozitorima, pa se melodija njene poezije stopila s notama između ostalih Srđana Barića, Vere Milanković, Jadranke Stojaković. 

Đelo Jusić je utkao vanvremenske stihove pesme "Strepnja" (otpevala Tereza Kesovija), čineći ih i vanprostornim. Za ovu pesmu, kao kompozitore možemo navesti još 12 imena, među kojima su i pokojni Darko Kraljić, te nedavno preminuli Žarko Petrović.

Pesma ''Tražim pomilovanje'' u 4 verzije

Stihovima „sporne“ poeme "Tražim pomilovanje“, kao i mnogim drugim Desankinim stihovima, bavili su se i naši autori ozbiljne muzike. Tako je ove stihove u kompoziciju pretočio jedan od naših najznačajnih kompozitora i muzičkih pedagoga pokojni Stanojlo Rajičić, ali i još četiri druga autora.

 

Vojkan Borisavljević je pretočio stihove pesme "Ne, nemoj mi prići" u melodiju, koju su, barem mi stariji, znali napamet. Takođe je stvorio nezaboravnu "Opomenu", koja je bila inspiracija za još dva doajena našeg muzičkog stvaralaštva, kompozitore Radoslava Graića i Mirka Šouca, koji su za ova dela uradili aranžmane.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading