Trinaesti zaredom tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba -2022.“ održan u Leskovcu
Promo

Tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba“ održan je po 13 put za redom u Leskovcu u četvrtak 16-og juna tekuće godine. U velikoj sali „Doma penzionera“ u Leskovcu nadmetali su se folklorci iz više gradova Srbije kao i gosti iz susedne Bugarske i Severne Makedonije.

Pored Leskovca,grada domaćina, u finalnom nastupu nademtali su se stari igrači, svirači, pevači i glumci Vranja, Bora, Knjaževca i Negotina.

Trinaesti zaredom tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba -2022.“ održan u Leskovcu

Promo

 

Pre početka ove jedinstvene manifestacije, koja je ove godine imala takmičarski karakter, učesnici festivala i njihovi gosti iz Bugarske i Severne Makedonije,kao i predstavnici regionalnih udruženja penzionera Srbije na čelu sa profesorom dr Andrejom Savićem predsednikom Saveza penzionera Srbije i Bratislavom Zdravkovićem predsednikom leskovačkog Udruženja penzionera i koordinatorom penzionerskih udruženja iz Jablaničkoig upravnog okruga prošetali su u koloni folkloraša leskovačkim ulicama.

Na Centralnom gradskom trgu šarena kolona igrača u narodnim nošnjama zaigrala je zajedničko kolo „Leskovačku četvorku“ u izvođenju bleh-orkestra Žarka Stamenkovića iz Predejana učesnika ovogodišnjeg takmičlenja trubača u Guči…

Trinaesti zaredom tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba -2022.“ održan u Leskovcu

Promo

 

Pre početka manifestacije u upravi leskovačkog Udurženja penzionera održana je zajednička sednica rukovodioca regionalnih udruženja penzionera Srbije na čelu sa profesorom dr Andrejom Savićem predsednikom Saveza penzionera Srbije. Na sednici su se čula zanimljivi predlozi u cilju poboljšanja kvaliteta življenja,sosijalnog i kulturnog zbrinjavanja starije populacije... Gospođa Živana Tasić predsednica udruženja penzionera bivših policijskih službenika sa sedištem u Nišu založila se za što češća međusobna druženja starije populacije,odnosno aktivnih članova udurženja kroz aktivnosti brojnih sekcija.

Profesor Savić je u našem razgovoru istakao sledeće: „Savez penzionera Srbije apsolutno podržava ovakve manifestacije kao što su „Leskovačka miniolimpijada dvoranskih sportova“ i ovdašnji „Međunrdoni festival folkolora“ i slične... Pobednici sa ovih takmičenja će krajem septembra ove godine učestvovati na republičkim susretima i „Olimpijadi trećeg doba“ u Vrnjačkoj Banji“…

Trinaesti zaredom tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba -2022.“ održan u Leskovcu

Promo

 

Kako bi podstakli takmičarski duh organizatori festivala folkloraša starih formirali su stručni žiri u sastavu: Plamen Marinov iz Pernika prestavnik Buigarske,Marjan Boskovski iz Kumanova prestavnik u žiriju iz Severne Makedonije,Živanka Tasić iz Niša kao prestavnik na ovom takmičenju žirija iz Srbije. Glasalo se po evrvizijskom principu,a da bi glasanje bilo tehnički valjano pobrinuo se Tomislav Stevanović u ime organizatora manifestacije.

Trinaesti zaredom tradicionalni „Međunarodni festival folklora trećeg doba -2022.“ održan u Leskovcu

Promo

 

Prvi su se prestavili domaćini iz Folklorne sekcije „Sava Čokot“ iz Leskovca spletom igara u koreografiji Vesne Đorđević. Gosti iz Severne Makedonije folkloraši i pevači iz KUD-a „Đoko Simonovski“ izveli su muzičko poetski etno-kolaž iz okoline Kumanova. Folkloraši iz Vranja i Leskovca su se međusobno „darivali“ igrama: Leskovačni „Vranjanskim čočekom“ a igrači iz Vranja vrlo ubedljivo izveli su „Leskovačku četvorku“. Sudeći po oceni stručnog žirija srpska dramska amaterska scena do danas nije videla bolje izvođenje monologa gazda Mitketa iz „Koštane“ u izvođenju nenadmašnog majstora amaterske glume Mileta Đorđevića iz Vranja. Folkloraši KUD-a „Bakar“ iz Bora i članovi folklornih sekcija starih iz Knjaževca i Negotina brojne posetioce u velikoj sali leskovačkog „Doma penzioinera“ razgalili su sjajnim izvođenjem strovlaških pesama i igara. Ceneći prikazane igre,koreografiju i kostime žiri je odlučio da sveukupni pobednik ovih susreta budu domaćini odnosno Leskovčani i oni će tokom ove jeseni nastupiti na republičkim susretima u Vranjljčkoj Banji. Svi učesnici festival dobili su posebne zahvalnice organizatoira a pobednici prelaznu plaketu festivala.

GLUMAC PRVI PUT POKAZAO 23 GODINE MLAĐU SUPRUGU Slobodan i Jelena imaju četvoro dece, a sada joj je uputio emotivne reči koje će sve raznežiti

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading