Vesna Šašić: Sombor u zagrljaju filma
Privatna arhiva

Treći somborski filmski festival održava se ove godine iz drugog pokušaja. Prošlogodišnje izdanje je nažalost otkazano zbog pandemijskih okolnosti, a ove godine se vraća u još obimnijem izdanju. Uz ranije planirane filmove, sada su u programu i nova ostvarenja domaće, regionalne i evropske kinematografije, a legendarna glumica Mira Banjac ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Istu nagradu će na festivalu dobiti i prošlogodišnji laureat, ništa manje legendarni glumac Slavko Štimac. Na otvaranju će publika moći da pogleda film „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice upravo sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, a u filmskom programu nizaće se nagrađivana domaća ostvarenja „Oaza”, „Lihvar”, i mnogi drugi interesantni filmovi. O svemu ovome govorimo sa Vesnom Šašić, direktoricom Somborskog filmskog festivala.

Na koji način ste tokom svog mandata u Kulturnom centru „Laza Kostić“ razmišljali o Somborskom filmskom festivalu? Koje su vam bile početne ambicije i gde je festival u odnosu na ono što je tom prilikom zacrtano?

Somborci su dugo priželjkivali filmski festival i on je 2018. godine pokrenut. Uprava grada je prepoznala potrebu da grad u kome je živeo i stvarao filmski vizionar Ernest Bošnjak, zaslužuje manifestaciju ovog tipa. Poslednjih godina nastojala sam da sa svojim timom podignem festival na značajan nivo, učinim ga prestižnim, popularnim i privlačnim ljubiteljima sedme umetnosti, ali i filmskim radnicima. Prošle godine smo uložili mnogo truda, pripremili smo odličan program, ali smo zbog pandemije virusa korona bili sprečeni da festival održimo. Nismo posustali i verujem da će ovogodišnji festival, koji se održava pod sloganom „U zagrljaju filma“ od 13. do 16. jula, naići na pozitivne reakcije.

Vesna Šašić: Sombor u zagrljaju filma

Privatna arhiva

 

Glavni takmičarski programi zasnovani su pretežno na domaćim filmovima. Kako vidite trenutno stanje srpske kinematografije i koliko su festivali poput somborskog značajni za njenu promociju?

Odlučili smo da stavimo akcenat na promociju domaćeg filmskog stvaralaštva koje poslednjih godina beleži briljantne rezultate, brojni naslovi su prikazani na najprestižnijim evropskim festivalima, a čini mi se da to nije dovoljno i adekvatno ispraćeno i pozdravljeno kod nas. Želja nam je da publiku upoznamo podrobnije sa savremenom domaćom kinematografijom. To je glavna karakteristika Trećeg somborskog filmskog festivala.

Jedna od selekcija nosi naziv „Kad bi Sombor bio Holivud“. Koja ideja stoji iza ove selekcije i na koji način ona oslikava težnju Sombora da se ponovo vrati na filmsku scenu Srbije?

U sklopu selekcije koju ste pomenuli biće prikazani filmovi koji su na bilo koji način povezani sa Somborom – snimani su u Somboru, priča je vezana za nekog od znamenitih Somboraca, protagonisti ili ljudi koji su učestvovali u stvaranju filma su Somborci. Ove godine selekcija podrazumeva dva naslova: Dara iz Jasenovca (režija: Predrag Antonijević) i Žućko – Priča o Radivoju Koraću (režija: Gordan Matić).

Vesna Šašić: Sombor u zagrljaju filma

Privatna arhiva

 

Šta biste naročito izdvojili iz ovogodišnjeg pratećeg programa?

Pored odličnih filmova, ono što festivalu dalje naročit šarm i čini ga autentičnim jesu prateći programi festivala. Prilikom kreiranja pratećih programa, kao i filmskog repertoara, uzeli smo u obzir različite

uzraste i kategorije filmadžija. Predfestivalski deo programa rezervisan je za najmlađe, tako da će mališani moći da uživaju u filmovima „Tajna izgubljenog kraljevstva“ i „Lesi se vraća kući“, kao i u filmskim radionicama. Balet „Jedan“ iz produkcije Udruženja baletskih umetnika Srbije biće izveden u nedelju, 11. jula. Tokom trajanja festivala održavaće se promocije izdavaštva Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra, kao i razgovori sa istaknutim filmskim radnicima. Zatvaranje festivala obeležiće koncert benda „Love Hunters“.

U pratećem programu je i radionica filmskog bontona. Koliko su ovakvi edukativni programi značajni za razvoj publike?

Cilj ovakvih programa je podsticanje radosti prema upoznavanju sa sedmom umetnošću. Bilo bi lepo da kroz ovakve programe mališani zavole film i počnu od detinjstva promišljati i kreativno se odnositi prema filmskom mediju. Možda su učesnici radionica neki od budućih filmskih radnika čija ćemo ostvarenja kroz nekoliko godina gledati na Somborskom filmskom festivalu.

Koji su dalji smerovi razvoja festivala? U pravcu još obimnijeg programa ili sa fokusom na postojeći format?

Želimo da napredujemo korak po korak, ali skoncentrisani smo u ovom trenutku na ono što nam predstoji, a to je realizacija Trećeg somborskog filmskog festivala. Ukoliko nastavimo dosadašnjim koracima, čini mi se izvesnim da će Somborski filmski festival ubrzo postati prestižna filmska manifestacija u regionu i šire.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading