BILO BI POŽELJNO DA  IH INSTALIRATE Ove tri aplikacije su najkorisnije u slučaju zemljotresa
EPA/ STR

LastQuake, Earthquake Network, My Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes, mreža zemljotresa, moja upozorenja o zemljotresima – zemljotresi u SAD i širom sveta…

Nakon razornih zemljotresa koji su pogodili i u velikoj meri razorili turske i sirijske gradove, donosimo vam detalje nekih aplikacija koje nude upozorenja o zemljotresima.

Dok Android ima namensku uslugu za zemljotrese, iPhone i iOS se oslanjaju na lokalne usluge i nude opciju digitalnog podsetnika koja je direktno povezana sa državnim seizmološkim udruženjem. Ovo su možda tri najbolje aplikacije za ova i slična upozorenja.

LastQuake

LastQuake, za iPhone, je besplatna aplikacija posvećena informisanju i prikupljanju izjava u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evro-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dizajnirali su seizmolozi. Zahvaljujući aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-u je potrebno samo nekoliko minuta da proceni uticaj zemljotresa i potom obavesti građane.

LastQuake, pored informacija u realnom vremenu, nudi pristup komentarima, fotografijama i video snimcima svedoka, nudi mogućnost deljenja informacija putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obaveštavaju najmilije, kao i savete kako da se ponašaju nakon zemljotresa. .

Mreža zemljotresa-Earthquake Network

Mreža zemljotresa - Earthquake Network je sveobuhvatna aplikacija za zemljotrese i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja. Ova aplikacija nudi obaveštenja u realnom vremenu ako živite u blizini epicentra, upozorava nekoliko sekundi pre zemljotresa ako živite daleko od epicentra i sve druge funkcije koje biste očekivali.  

My Earthquake Alerts

My Earthquake Alerts pruža informacije o zemljotresima, a ono što ga izdvaja, pored jednostavnog dizajna optimizovanog za iPhone, jeste to što ima bazu podataka o zemljotresima koja seže do 1970-ih. Ova, kao i sve druge aplikacije ovog tipa, takođe su besplatne.

Kada je u pitanju Android, ova platforma ima inovativni sistem koji je ušao u upotrebu 2020. godine. Sistem kompanije Gugl pod nazivom ShakeAlert nastao je u saradnji sa Geološkim zavodom SAD.

Možete ga aktivirati tako što ćete otići u podešavanja telefona, gde ćete izabrati lokaciju, zatim usluge lokacije i na kraju opciju „Upozorenja o zemljotresu“. Ako već nije aktiviran, označite ga kao aktivan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading