SVE ŠTO DOTAKNE PRETVORI U ZLATO Kako se povučeni dečak koga su vršnjaci maltretirali, obogatio prodajući budućnost
Foto: Youtube/Printscreen

Svoju poslovnu imperiju izgradio je od nule, uz brojne uspone i padove, kako poslovne tako i privatne. Danas se njegova vrednost procenjuje na neverovatnih 219,6 milijardi dolara.


Ekscentričan, čudak, vizionar, genije bez mere, klovn, ludak, okrutni kapitalista... Sve su to epiteti kojima se opisuje Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu, čija se vrednost ove godine procenjuje na oko 220 milijadra.
SVE ŠTO DOTAKNE PRETVORI U ZLATO Kako se povučeni dečak koga su vršnjaci maltretirali, obogatio prodajući budućnost

Foto: Youtube/Printscreen

 

U protekle četiri nedelje, Ilon Mask je izneo mirovni plan za Rusiju i Ukrajinu koji je razbesneo ukrajinske zvaničnike. On je objavio tvit o iranskom pristupu internetu koji je demonstrante vlade izložio krađi identiteta. On je takođe u jednom novinskom intervjuu sugerisao da bi se Kina mogla smiriti ako dobije delimičnu kontrolu nad Tajvanom. Vladin zvaničnik u Tajpeju zahtevao je da povuče svoj predlog.

Haotičan faktor na globalnoj političkoj sceni


Mask se poslednjih meseci pojavio kao novi, haotičan faktor na globalnoj političkoj sceni. Dok mnogi poslovni milijarderi vole da objavljuju svoja mišljenja o svetskim događajima, niko se ne približava uticaju i sposobnosti gospodina Maska da izazove nevolje. Ponekad je ulazio u situacije i nakon što su mu savetovali da to ne radi, a iza sebe je već ostavio mnogo nereda, piše Njujork tajms.


Ono po čemu se razlikuje od drugih milijardera je to što su njegovi projekti usmereni na poboljšanje kvaliteta života na zemlji i dugoročno spasenje čovečanstva.

Tviter

Ilon Mask je i zvanično kupio "Tviter" i otvorio vrata Donaldu Trampu da se vrati na mrežu i osnaži uticaj u Republikanskoj stranci pred predstojeće izbore za Kongres i guvernere. Posle brojnih peripetija, najbogatiji čovek na svetu prekjuče je postao vlasnik "Tvitera" za 44 milijarde dolara. Odmah je otpustio rukovodstvo, a očekuje se da bi mogao da podeli otkaze i većini zaposlenih (pominje se čak 75 odsto njih). Kako prenosi „Biznis insajder”, obezbeđenje je u četvrtak uveče iz sedišta kompanije u San Francisku sprovelo troje pripadnika najvišeg menadžmenta, uključujući generalnog direktora Paraga Agravala.

Mask je rođen 1971. godine u Pretoriji u Južnoj Africi. Sam je naučio programiranje kada je imao 12 godina. Sa 17 godina se preselio u Kanadu, a nešto kasnije u SAD, gde je studirao fiziku i ekonomiju.

SVE ŠTO DOTAKNE PRETVORI U ZLATO Kako se povučeni dečak koga su vršnjaci maltretirali, obogatio prodajući budućnost

Foto: Youtube/Printscreen

 

Kako se obogatio

Godine 1995. osnovao je svoju prvu softversku kompaniju Zip2, koja je bila svojevrsni „internet gradski vodič“, koju je četiri godine kasnije kupio Compak za 340 miliona dolara. Musk je tada osnovao kompaniju za online plaćanje Ks.com.

Ova kompanija se spaja sa kompanijom Confiniti i tako nastaje čuveni PaiPal, koji je eBai kupio 2002. godine za 1,5 milijardi dolara. Nakon toga, Mask je osnovao sopstvene kompanije kojima i danas upravlja i u koje on i ceo svet polažu mnogo nade.

SpaceKs

U maju 2002. Musk je osnovao kompaniju SpaceKs za izgradnju svemirskih vozila i transport u svemiru. U septembru 2008. SpaceKs je postao prva privatna kompanija čija je raketa Falcon 1 izvela satelit u orbitu. U decembru 2015. SpaceKs je lansirao raketu koja se po prvi put uspešno vratila na zemlju. Do tada su rakete korišćene samo za jedno lansiranje satelita.

Korišćenjem raketa koje se vraćaju na zemlju i mogu ponovo da se koriste, cena svemirskih programa je drastično smanjena. Maskov krajnji cilj je da uspostavi ljudsku koloniju na Marsu, za koju veruje da će do 2040. godine imati 80.000 stanovnika. Mask veruje da je kolonizacija svemira neophodna da bi se obezbedio dugoročni opstanak ljudi.

Tesla

Kompanija Tesla osnovana je 2003. godine, a prvi električni automobil proizvela je 2008. godine. Mask je 2014. svu Teslinu tehnologiju stavio na raspolaganje svim automobilskim kompanijama, koje se do tada uopšte nisu bavile ovom vrstom vozila. Svi svetski giganti danas prelaze na proizvodnju električnih automobila, u čemu Tesla ima ogromne zasluge.

SolarCiti

Mask je 2006. godine učestvovao u osnivanju kompanije SolarCiti za razvoj solarne energije. Do 2013. godine ova kompanija postaje drugi najveći proizvođač solarnih energetskih sistema u SAD. SolarCiti je kasnije postao Teslina podružnica. Glavni cilj Tesle i SolarCitija je smanjenje globalnog zagrevanja.

OpenAI

Mask je 2015. godine postao suosnivač neprofitne kompanije OpenAI koja ima za cilj razvoj veštačke inteligencije koja će koristiti ljudima i biti dostupna svima. Mask je upozorio da bi velike korporacije mogle da steknu previše moći posedovanjem superinteligentnih sistema dizajniranih da ostvare profit i da bi vlade mogle da koriste veštačku inteligenciju da kontrolišu građane.

Ostali projekti

Musk je osnivač Neuralinka, neurotehnološke kompanije fokusirane na istraživanje odnosa i veza između mozga i računara. Osnivač je i Boring Compani za kopanje tunela.

Autor je koncepta Hiperloop, odnosno superbrzih vozova koji bi trebalo da idu brzinom od oko 1.000 kilometara na sat. Tesline akcije su porasle Muskovo bogatstvo danas se procenjuje na oko 190 milijardi dolara. Ali zanimljivo je da je većinu nabavio prošle i ove godine. Samo prošle godine njegovo bogatstvo poraslo je za oko 140 milijardi. To je posledica naglog rasta akcija kompanije Tesla, koja je povećala svoju proizvodnju i stekla ogromno poverenje investitora u njen dalji rast u narednom periodu.

Investitori smatraju da ova kompanija ima svetlu budućnost, odnosno da njeno vreme tek dolazi, s obzirom da je usmerena na razvoj električnih automobila.

Na kraju, donosimo vam pet principa ključnih za Muskov uspeh:

Budite opsednuti i opsesivni, ne prihvatajte ništa manje od odličnog

Volite svoj brend kao što volite svoju religiju

Transformišite industriju tako što ćete postići nemoguće 

Ignorišite kradljivce vizije i razbijače snova

Budite posebni u onome što radite

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading