IZDATO HITNO UPOZORENJE ZA SVE VLASNIKE MOBILNIH TELEFONA Ako imate ovu aplikaciju odmah je uklonite jer je opasna za vas
Foto: Shutterstock

Google je upravo uklonio i zabranio jednu veoma popularnu aplikaciju iz svoje Play prodavnice i postoji veoma dobar razlog zašto.

Utvrđeno je da aplikacija, nazvana PIP Pic Camera Photo Editor, sadrži gadan zlonamerni softver koji je u potpunosti mogao da ukrade Facebook akreditive, uključujući korisnička imena i lozinke. Ovo bi moglo omogućiti hakerima da pristupe nalozima, kradu lične podatke i šalju prevarantske poruke vašim kontaktima.

Do ranije ove nedelje softver za uređivanje slika je i dalje bio dostupan za preuzimanje i instaliranje, ali je Google sada blokirao pristup nakon što je upozoren na njegove opasnosti.

Nažalost, ova vest neće biti uteha milionima ljudi koji su već instalirali PIP Pic Camera Photo Editor na svoje uređaje.

Ako ste jedan od nesrećnika, onda je dobra ideja da izbrišete aplikaciju sa svojih uređaja i promenite svoju Facebook lozinku bez odlaganja.

Ovu pretnju je otkrio tim Dr. Web-a i to nije jedina aplikacija koja je izazvala određenu zabrinutost.

Prema poslednjem izveštaju ove bezbednosne firme, postoje još četiri aplikacije koje sve sadrže zlonamerni softver koji može da prikaže neželjene reklame, skrati trajanje baterije, pa čak i da neovlašćeno menja podešavanja telefona.

Aplikacije koje je imenovala kompanija uključuju Wild & Exotic Animal Wallpaper, ZodiHoroscope, PIP Camera 2022 i Magnifier Flashlight.

Neke od ovih aplikacija je takođe uklonio Google, a ZodiHoroscope i PIP Camera 2022 više nisu dostupni za preuzimanje. Kao i kod svih aplikacija, pre nego što počnete da preuzimate bilo šta na svoj uređaj, vredi proveriti ko je razvio softver, a zatim pročitati što više recenzija.

Drugi korisnici će često upozoravati na probleme sa aplikacijama i ako iznenada počnete da vidite beskrajne ocene od jedne zvezdice, znate da se te aplikacije morate kloniti.

Takođe je dobra ideja da koristite Google Play Protect da biste zaštitili svoje aplikacije i privatnost podataka.

Google Play Protect proverava vaše aplikacije i uređaje na štetno ponašanje i pokreće bezbednosnu proveru aplikacija iz Google Play prodavnice pre nego što ih preuzmete. Takođe traži na vašem uređaju potencijalno štetne aplikacije iz drugih izvora.

U Play prodavnici sada već ima bezbroj klonova ove PIP aplikacije, tako da vodite računa i za sada ne preuzimajte ni jednu od njih, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading