HAKERIMA STE LAKA META Odmah promenite svoju lozinku, ako se nalazi na ovoj listi
Foto: Pixbay

NordPass je objavio listu, koja se sastoji od najčešćih lozinki korišćenih tokom 2021. godine.

Bez velikih iznenađenja, radi se o gotovo identičnoj listi sa najgorim lozinkama iz prošle godine. Drugim rečima, ljudi i dalje koriste veoma slabe i uobičajene lozinke, koje se s lakoćom mogu hakovati.

Servis za upravljanje lozinkama NordPass, objavio je listu od 200 najčešće korišćenih lozinki, zasnovano na svojim istraživanjima.

Lista nudi uvid u same lozinke, koliko vremena je potrebno da se svaka od njih probije i koliko puta se pojavljivala u okviru njihovog istraživanja.

Verovatno ste već i pogodili, najčešće korišćena lozinka je „123456“. Ova izuzetno često korišćena lozinka se pojavila više od 103 miliona puta u NorsPass istraživanju, a potrebno je manje od jedne sekunde kako bi se hakovala.

Zapravo, svaka od lozinki iz top 10, i sve sem jedne iz prvih 50, mogu se hakovati za manje od sekunde.

Od drugog do petog mesta najčešće korišćenih lozinki, nalaze se „123456789“, „12345“, „qwerty“ i „password“.

S druge strane, među lozinkama koje su otpornije, nalaze se „1g2w3e4r“, „gwerty123“, „myspace1“ i „michelle“, a za njihovo hakovanje je bilo potrebno oko tri sata.

NordPass je identifikovao i zemlje, koje su najviše pogođene curenjem podataka. Predvode ih SAD, Čile, Australija, Novi Zeland, Rusija, Francuska, Italija i Nemačka.

Pišite nam u komantarima koliko pažnje posvećujete sigurnosti i jačini lozinki koje koristite za logovanje u različite servise.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading