MALI TRIK Kako da sami pojačate signal WI-FI u svom domu: Brzo i jednostavno rešenje
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Bežična mreža je zgodna jer omogućava da jedan uređaj pokrije određeni prostor Wi-Fi signalom, ali nikako nije idealno rešenje. Često u takvim situacijama postoje tzv. slepe tačke do kojih signal iz nekog razloga ne dopire. To mogu da budu delovi prostora iza nekoliko debelih zidova, prostor na spratu na kome nije postavljen bežični ruter i slične stvari.

Najjednostavnije rešenje je da se bežični ruter ili modem postavi na centralnu tačku u prostoru, ali ni tada nije moguće da se uvek pokriju sve „rupe“ u prijemu signala. Na sreću, postoje načini da se besplatno, ili uz mala ulaganja, dovoljno pojača signal kako bi obezbedio normalan pristup Internetu iz svakog kutka.

Prvi, besplatan način, je da se sa jedne strane antene rutera postavi konusna barijera prekrivena aluminijumskom folijom. Iako ovo deluje smešno, u praksi funkcioniše, jer se signali odbijaju od aluminijuma i usmeravaju u određenom pravcu. Mana je što u pravcu iza aluminijumske folije signal slabi.

Ako želite da pojačate signal u svim pravcima, postoje dva rešenja. Prvi je da antenu postavite uspravno ukoliko niste. One su napravljene tako da rasprostiru signal upravno u odnosu na osu antene (pod uglom od 75 do 105 stepeni). Ako je antena postavljena horizontalno, signal će se rasprostirati uspravno (po spratovima), a u slučaju da je postavljena vertikalno, signal će se rasprostirati horizontalno.

Drugo rešenje je kupovina eksterne Wi-Fi antene. Takve antene ne koštaju mnogo (od 1000 do 2000 dinara), ali mogu efektivno da povećaju domet signala. Eksternu antenu možete da postavite ukoliko originalna antena na vašem ruteru nije fiksirana za kućište, odnosno ako može da se odvije. Jednostavno zamenite antenu i signal će biti pojačan. Razlog je što standardne antene na ruterima obično imaju pojačanje do 3 dBm, dok eksterne antene koje mogu da se kupe na našem tržištu imaju pojačanje od 5 do 9 dBm. Nećete pojačati signal baš dva ili tri puta, ali sigurno ćete dobiti dovoljno pojačanje da dobijete stabilan i solidno jak bežični signal.

Još efikasniji, iako malo skuplji način je kupovina Wi-Fi repeater-a. Njihova namena je da preuzmu signal sa rutera i da ga ponove i pojačaju, čime mu efikasno povećavaju rang. Ovo je rešenje posebno efikasno u kućama koje imaju više spratova, gde se ruter postavi na jednom spratu, a Wi-Fi repeater-i na svim ostalim. Za razliku od prethodnih metoda, ovo nije plug-and-play rešenje, jer zahteva konfigurisanje repeater-a, ali ne morate da brinete. To je dovoljno jednostavna operacija da može da je obavi (skoro) svako. Ovakvi uređaji koštaju od 3.000 do 7.000 dinara.

Ako imate problema sa Wi-Fi signalom, probajte neki od ovih saveta. Sigurni smo da će makar jedan od pomenutih načina dovoljno pojačati signal u vašem domu, da možete da ga koristie u svakom, pa i u najudaljenijem kutku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading