Naš mozak se sa neverovatnom lakoćom može prilagoditi robotskom "trećem palcu"
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ispostavilo se da su ljudi sposobni u korišćenju robotskog "trećeg palca", sugeriše nedavni eksperiment. Ne samo da su savladali upotrebu dodatnog palca sa iznenađujućom lakoćom, već su i skeniranja pokazala da se njihov mozak brzo prilagodio za novu veštinu.

Studija neuronaučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) objavljena je ove nedelje.

„Evolucija nas nije pripremila da koristimo dodatni deo tela i otkrili smo da će mozak, kako bi proširio svoje sposobnosti na nove i neočekivane načine, morati da prilagodi predstavu biološkog tela “, profesor Tamar Makin, vodeći autor studije sa Instituta za kognitivnu neuroznanost UCL, navedeno je u saopštenju za štampu.

„Treći palac“ započeo je kao dizajnerski projekat Dani Klode-a tokom studija na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu.

Mehanizam se nosi na ruci nasuprot stvarnom palcu korisnika, blizu malog prsta. Kontroliše se pomoću bežičnog senzora pritiska pričvršćenog na donjoj strani stopala. Korisnik jednostavno vrši mali pritisak pod palcem i dodatni palac će se skupiti, omogućavajući mu da uhvati predmete.

Nalazi pokazuju izvanrednu plastičnost mozga i sugerišu da smo izuzetno sposobni da se prilagodimo tehnološkim produženjima fizičkog tela. U ne tako dalekoj budućnosti, kada visokotehnološko uvećavanje tela postane široko dostupno, ovo bi moglo biti vrlo korisna veština za posedovanje.

"Povećanje tela je sve veće polje usmereno na proširenje naših fizičkih sposobnosti, ali nam nedostaje jasno razumevanje kako se naš mozak može tome prilagoditi. Proučavajući ljude koji koriste Dani-ov pametno dizajnirani Treći palac, pokušali smo da odgovorimo na ključna pitanja oko toga da li je ljudski mozak može podržati dodatni deo tela i kako tehnologija može uticati na naš mozak “, dodao je profesor Makin.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading