MISTERIJA HITLEROVOG ČOVEKA Nikada nije uhvaćen, nestao bez traga
Foto: privatna arhiva

Rajnhard Hajdrih je 1936. godine bio na čelu Gestapoa, a Hajnrih Himler je bio njegov šef operacija. Pod njegovim vodstvom, Gestapo je uništio opozicione grupe, uključujući podzemne mreže socijalista i komunista.

Miler je 1937. unaprijeđen u pukovnika i, konačno, službeno postao članom nacističke stranke 1939. godine, na insistiranje vođe Hajnrih Himlera. Obzirom da je to povećavalo njegove šanse za dalje napredovanje, Miler je verovatno pomislio: “Zašto ne?”

Godine 1939. Hitler je tražio izgovor za napad na Poljsku. Tako su Himler, Hajdrih i Miler izmislili lažni napad, koristeći zatvorenike kao pijune.

Lepo obučeni u poljske uniforme kako bi mogli igrati ulogu neprijateljskih napadača, zarobljenici su smatrali da će dobiti pomilovanje. Umesto toga, Miler im je ubrizgao smrtonosne inekcije, a zatim ih je upucao kako bi “napad” izgledao stvarno. To je opravdalo nacističku invaziju na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata u Evropi.

U međuvremenu, Hajnrih Himler nastavio je svoj uspon do vrha, postajući general-poručnik policije 1941. godine. Ni jedan zadatak nije mu bio stran: špijunaža, kontra-špijunaža, ali, prije svega, pomaganje u orkestriranju konačnog rešenja jevrejskog pitanja.

Kao desna ruka Hajdriha jednog od glavnih arhitekata holokausta, Miler je pomogao organizovati deportacije desetaka hiljada Jevreja kako bi pokrenuo konačno rešenje. Kada je viši službenik SS-a koji je bio široko priznat kao ključni organizator holokausta, sredinom 1941. obavestio Milera da je Hitler konačno naredio uništenje evropskih Jevreja, Miler je jednostavno kimnuo glavom.

MISTERIJA HITLEROVOG ČOVEKA Nikada nije uhvaćen, nestao bez traga

Foto: privatna arhiva

 

Masa logistike potrebna za izvršenje holokausta – deportacije, odredi smrti, masovna ubistvai vođenje evidencije – Miler je sve to odobravao.

Istovremeno, nastavio je dokazivati ​​svoju vrednost nacističkom establišmentu na druge načine. Npr. nakon što je grupa odmetnutih nacista pokrenula zaveru 20. jula i htela ubiti Hitlera u operaciji Valkira da zbaci nacističko vodstvo, Miler je predvodio ispitivanja i hapšenja uključenih.

Uhapsio je svakoga ko je imao bilo kakve, pa čak i najdalje veze sa zaverom. Sve u svemu, nacisti su ubili gotovo 5.000 ljudi i članova njihovih porodica. Nakon pogubljenja, Miler je rekao: “Mi nećemo napraviti istu grešku kao u 1918. nećemo ostaviti naše unutrašnje neprijatelje na životu.”

Ubrzo nakon toga, tokom poslednjih meseci delovanja u Drugom svetskom ratu, stvari su izgledale sumorne za naciste, ali je Miler još uvek bio uveren u pobedu. Zapravo, on je bio jedan od poslednjih vernika unutar Führerbunkera jer je Crvena armija opkolila Berlin u aprilu 1945. godine.

Dan nakon Hitlerovog samoubistva 30. aprila, Fuherov pilot Hans Baur vidio je Milera u bunkeru. Baur je citirao Milera: “Znamo ruske metode. Nemam nikakvu nameru da me Rusi zarobe.”

Međutim, dok reči poput ovih podrazumijevaju da je možda počinio samoubistvo, od tog dana dalje nema traga Hajnrih Himlera . Glasine su govorile da je pobegao i potražio utočište na sigurnom mestu ili da su ga Amerikanci ili Sovjeti regrutovali i dali mu novi identitet.

Miler ostaje najviše rangirani nacist koji je nestao bez traga. Na početku interes Sjedinjenih Država za pronalaženje nacističkih ratnih zločinaca oslabio je 1947. godine zbog nadolazećeg hladnog rata.

Dvije decenije kasnije, 1967. godine, čovjek po imenu Frensis Vilar Kit iz Panama Sitija uhapšen je jer se smatralo da je on Miler prema tvrdnjama njegove supruge, no otisci prstiju pokazali su da to nije tačno.

Veruje se da je Hajnrih Miler ipak poginuo pod berlinskim ruševinama 1945. Godine 2013.  voditelj Memorijala nemačkom otporu (berlinski muzej Nemcima koji su se opirali nacistima), dao je izjavu da je Miler umro 1945. godine, a njegovo telo leži u masovnoj grobnici u blizini uništenog jevrejskog groblja. Tuchel tvrdi da je u trenutku smrti nosio generalsku uniformu i da je unutra i njegova iskaznica s fotografijom u levom gornjem džepu.

Ta tvrdnja, međutim, ostaje nedokazana. Stoga sudbina Hajnriha Milera ostaje misterija, a njegovi gnjusni zločini protiv čovečnosti ostaju nekažnjeni.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading