ŽIVIMO U ZABLUDI I U ŠKOLI UČIMO POGREŠNO: Najveća piramida na svetu ne nalazi se u Egiptu, skrivena je ispod crkve, daleko od očiju javnosti i to u Meksiku!
Wikipedia

Wikipedia

 

 

Velika piramida u Egiptu je najviša, ali ne i najveća piramida na svetu. Ona je u Meksiku, tačnije u San Andres Čolula. Malo se može videti drevna građevina koja ima otisak od 450x450 metara, jer je prekrivena debelim slojem zemlje.

Navodi se da 38 crkava u južnom meksičkom gradu Čolula ima 365 kupola - po jednu za svaki dan u godini. Tako bar kaže legenda o „svetom gradu“. Jedna od ovih crkava, Iglesia de Nuestra Senora de los Remedios, stoji na brdu za koje se vekovima smatralo da je sasvim normalna planina. Sve dok konačno istraživač nije otkrio, verovatno slučajno, da je drevna građevina bila sakrivena pod zemljom ispod Božjeg doma, za koji se ispostavilo da je najveća piramida na svetu.

Ogromna građevina, koja sa 4,45 miliona kubnih metara ima gotovo dvostruko veći volumen od Velike piramide u Egiptu, izgrađena je pre oko 2200 godina. Podignuta kao hram, piramida je tada korišćena za verske obrede. Veruje se da su se ovde takođe događali obredi prinošenja žrtava- u starim zidovima pronađene su brojne ljudske kosti. Prema internet portalu „ aztec “, ispod kostiju su i brojni dečji kosturi.

Građena u nekoliko slojeva

Fascinantno: piramida nije samo jedna struktura, već se sastoji od slojeva koji su građeni u intervalima od nekoliko vekova. Britanske medije i „ BBC “ nazvao je zato piramidu matrjoškom, zasnovanom na nestabilnim ruskim drvenim lutkama. Nakon što je višeslojna piramida bila važan deo građana Čolule dugi niz godina, vremenom je postala obrasla. Napokon je potpuno nestala pod slojem zemlje.

Legenda kaže da su Asteci sami pokrili hram zemljom kako bi ga sakrili od uljeza i zaštitili od pripadajućeg uništenja. Verovatnije je, međutim, da su Asteci sagradili još jedan hram nedaleko od piramide i održali svoje rituale u novoj bogomolji. Kao rezultat toga, velika piramida je propala i polako počela da nestaje u prirodi. Bez obzira na razlog, piramida je decenijama bila sve više i više zaboravljana.

Niko nije sumnjao u ono što se krije pod zemljom

ŽIVIMO U ZABLUDI I U ŠKOLI UČIMO POGREŠNO: Najveća piramida na svetu ne nalazi se u Egiptu, skrivena je ispod crkve, daleko od očiju javnosti i to u Meksiku!

Wikipedia

 

1519. godine, nakon što su Španci u sukobu pobili deset posto stanovnika Čolule i zauzeli grad, sagrađene su mnoge crkve, uključujući i Iglesia de Nuestra Senora de los Remedios. Planina, koja više nije bila prepoznatljiva kao piramida, bila je dobro mesto za crkvu. Tek više od 300 godina kasnije, 1884. godine, arheolog Adolph Bandelier otkrio je delove piramide kada je bio zauzet iskopavanjima na tom području. Da bi se istražila struktura, sredinom 20. veka u unutrašnjost je ugrađen sistem tunela, koji je i danas dostupan. Otkriven je i obnovljen zapadni deo najveće svetske piramide. Gledano sa druge strane, i dalje izgleda kao sasvim normalna planina.

Danas je Velika piramida Čolula popularna turistička atrakcija. Meštani još uvek piramidu nazivaju Tlačihualtepetl, što znači nešto poput „planine koju je stvorio čovek“. Jedan putnik je u svom Tripadvisor recenziji atrakcije napisao : „Morate istražiti tunele i diviti se raskoši crkve. Tri sloja istorije u jednom “.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading