Rekonstrukcija smrti velikog vladara: Kako je zapravo umro legendarni Džingis Kan?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Temujin Borjigin, ovo je prvo ime jednog od najpoznatijih vođa svih vremena, koji je osnovao i vladao Mongolskim carstvom, drugim po veličini u istoriji. Rođen 1162. godine, Džingis-kan, bukvalno univerzalni suveren , imenovan je 1206. godine: pod njegovim vođstvom Mongolsko carstvo je za nešto više od dvadeset godina dostiglo granice Okeanije i Evrope. Njegova smrt, međutim, 1227. godine, obavijena je velom tajne: po sopstvenoj volji niko ne zna gde je sahranjen, i tokom vekova su nastale bezbrojne legende, neke verodostojnije, druge manje, o uzrocima koji su ga doveli do kraja. Neki kažu da je umro usled povreda zadobijenih nakon pada sa konja u borbi protiv kineskih snaga; drugi, da je umro od inficirane rane; čak postoji hipoteza da je iskrvario nakon što ga je kastrirala princeza Tangutskog carstva.

Među mnogim legendama koje se šire o smrti velikog mongolskog vođe i vladara Džingis-kana, sada postoji teorija koja deluje verodostojnije

TAJNE I MISTERIJE

Pravi uzrok Džingis-kana, prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za infektivne bolesti , mogao bi biti mnogo manje grandiozan: kuga bi ga ubila.

„Sve ove legende su verovatno izmišljene kasnije u životu i ne smatraju se kao važna činjenica“, objašnjavaju istraživači sa Univerziteta Flinders u Adelaidi (Australija). „Porodici Džingis-kana bilo je zabranjeno da govori o njegovoj smrti, jer je to došlo u ključnom trenutku kada su Mongoli trebalo da osvoje zapadnu Ksiju, carstvo protiv kojeg su se borili poslednjih dvadeset godina.“ Postoji teorija koja deluje verodostojnije.

Verovatno i zbog ove poverljivosti nemamo spise ili svedočenja koja jasno opisuju uzroke smrti Džingis-kana. Držeći se što je više moguće pouzdanih izvora i ostavljajući po strani glasine, istraživači su stoga tražili informacije među stranicama jednog od stubova kineske istorije, Priče o Huanu , jednog od 24 zvanična dela koja čine istoriju Kine. U ovoj knjizi se kaže da je Kan imao groznicu od 18. do 25. avgusta 1227. godine i da je osam dana nakon početka bolesti umro.

PANDEMIJA KUGE

Neke prethodne studije pretpostavljale su smrt zbog trbušnog tifusa, ali studija Univerziteta Flinders opovrgava ovu hipotezu, tvrdeći da, osim groznice, neće biti ni naznaka tipičnih simptoma bolesti, poput povraćanja ili bolova u stomaku.

„Uzimajući u obzir činjenicu da je kuga pogodila njegovu vojsku već 1226. godine, razumnija retrospektivna dijagnoza sugeriše da je to bio uzrok smrti“, navodi se u studiji. Stručnjaci ističu važnost uvek uzimanja u obzir pandemijskih bolesti, čak i kada istražuju misteriozne smrti velikih istorijskih ličnosti, "umesto da zamišljaju izuzetne i specifične događaje".

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE! Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading