ZBOG TOG POTEZA CEO SVET GA MRZI! Kako je sveštenik koji je spasavajući dečakov život promenio istoriju sveta?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ovih dana u jednim lokalnim novinama "Dunavske novine" koje su izlazile davne 1894. godine, pojavio se zanimljiv članak koji je zagolicao svetsku javnost kao i istoričare. U ovim novinama je ostalo zapisano kako je jedan sveštenik Johan Kuenberger, spasavajući dečaka iz ledene vode, ustvari uspeo da promeni današnju istoriju sveta.

Četvorogodišnji dečak izvučen je iz hladne reke kod nemačkog grada Pasau u januaru 1894. godine. Maks Tremel, koji je bio sveštenik i najboljih svetski orguljaš, ispričao je pred smrt 1980. da je njegov stariji rođak, sveštenik Johan Kuenberger, izvukao iz vode prestravljenog Hitlera (kako su danas uvereni istoričari) i spasao ga davljenja u hladnoj reci.

Zanimljivo je i to bilo da spasilac nije bio mnogo stariji od davljenika. Hitler nikada nije potvrdio ovu priču, ali sad posle toliko godina mali isečak iz novina pronađen u Pasauu baca novo svetlo na ceo taj događaj.

Dečak ( Hitler) je bio propao kroz tanak led na reci, dok je njegov drug uleteo u ledenu vodu i spasao dečaka. Koju deceniju kasnije taj dečak postaće najveći monstrum u istoriji čovečanstva.

ZBOG TOG POTEZA CEO SVET GA MRZI! Kako je sveštenik koji je spasavajući dečakov život promenio istoriju sveta?

Foto: Shutterstock

 

Skoro istovetna priča opisana je i knjizi "Iz Pasaua - Napuštajući grad koji je Hitler zvao svojim domom" Ane Elizabet Rosmus.

"Godine 1894, dok se igrao sa grupom druge dece, kao što to deca u Pasauu rade i danas, Adolf je upao u reku. Talasi su bili jaki, a voda hladna Srećom po Adolfa, sin vlasnika kuće gde je živeo, uspeo je da ga izvuče na vreme i spase mu život", napisala je autorka knjige, Ane Elizabet , čija je familija bila povezana sa svim tim događajima.

Bavarski radio priprema emisiju “Da se Hitler udavio - Legenda o fatalnom spasavanju života”, gde stariji žitelji Pasaua pričaju da su odrastali uz priče o spasavanju Hitlera iz reke.

Hitlerovo ćutanje o tomese nije baš “uklapalo” u mit koji je gradio oko sebe da je on taj koji je predodređen da spase Nemačku, a njega je ustvari spasao zapravo sveštenik. A sveštenik je time, mogli bi smo reći, izmenio deo istorije čovečanstva.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading