Pronađeni veoma retki dokazi: Ovako su se vikinzi spremali za Apokalipsu!
Foto: Shutterstock
 

U pećini na Islandu arheolozi su otkrili ostatke retkih artefakata sa Bliskog istoka koje su Vikinzi povezali sa Ragnarokom, idejom poslednjih vremena u kojem bi bogovi bili pobijeni, a svet izgoreo.

Pećina se nalazi uz vulkan koji je eruptirao pre skoro 1.100 godina. U vreme te erupcije, Vikinzi su osvajali Island. „Ova erupcija sigurno je uznemirila i predstavljala egzistencijalni izazov za novopečene doseljenike Islanda“, objavio je tim istraživača u časopisu „Žurnal of arheolodžikal sajens“.

Arheološki radovi pokazuju da su nakon hlađenja lave Vikinzi ušli u pećinu i od kamena izgradili strukturu u obliku čamca. Tu su kao žrtve spaljivali kosti ovaca, koza, goveda, konja i svinja. Možda su to činili kako bi odvratili Ragnarok.

U blizini su arheolozi otkrili 63 perle, od kojih su tri poreklom iz Iraka, rekao je Kevin Smit, zamenik direktora i glavni kustos Muzeja antropologije Hafenrefer, koji predvodi tim koji istražuje pećinu. Tim je takođe u blizini kamene strukture pronašao ostatke orpimenta, minerala iz istočne Turske. Ovaj mineral se tada koristio za ukrašavanje predmeta, ali je u Skandinaviji pronađeno vrlo malo primeraka.

„Pronalazak u ovoj pećini bio je veliki šok“, rekao je Smit, piše Lajv sajens.

„Istorijski zapisi pokazuju da su Vikinzi pećinu povezali sa Surtrom, divom u nordijskoj mitologiji koji na kraju sveta izaziva niz događaja poznatih kao Ragnarok. Prema vikinškoj mitologiji, „svet će se završiti kada Surtr, elementarno biće prisutno u svetskoj tvorevini, ubije poslednjeg od bogova u bici kod Ragnaroka, a zatim će svet zahvatiti plamen“, napisao je tim u časopisu.

Misterija pećine

Arheolozi ne znaju zašto je u pećini ostalo tako retko blago sa Bliskog istoka. Vikinzi su putovali čak do tamo i ova roba je trgovinskim putevima možda došla do Islanda.

A druga mogućnost je da su pokušali da umilostive Surtra, u nadi da će se uzdržati od uništavanja sveta. Treća je da je roba trebalo da ojača Freira, vikinškog boga plodnosti koji se borio sa Surtrom.

U priči o Ragnaroku, Freir umire boreći se sa Surtrom i ne može da zaustavi kraj sveta. Prisustvo brojnih životinjskih kostiju – životinje su deo narativa plodnosti s obzirom na to da se razmnožavaju – podržava ideju da su predmeti postavljeni u pećinu da bi ojačali Freira u nadi da bi mogao da pobedi Surtra i zaustavi Ragnarok, rekao je Smit.

Prelazak u hrišćanstvo

Na Islandu hrišćanstvo je prihvaćeno pre oko 1.000 godina, ubrzo pošto su prestali da ostavljaju predmete u pećini. Poslednji predmeti smešteni u kamenoj strukturi u obliku čamca uključuju „set tegova sa vagom, od koji je jedan u obliku hrišćanskog krsta“, napisao je tim.

Međutim, čak i kada su islandski ljudi prihvatili hrišćanstvo, oni su i dalje povezivali pećinu sa krajem sveta. Jedna islandska tradicija smatra da je pećina „mesto na kojem će Satana izići na Sudnji dan“, napisao je tim.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading