srđan koljević
Foto: Printscreen/Foto: ATA Images

Srđan je dugo bolova od raka creva, a potom i metastaza. Reditelj, scenarista i profesor Srđan Koljević preminuo je noćas u 56. godini, prenose domaći mediji. 

Srđan je dugo bolova od raka creva, a potom i metastaza i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za Koljevićevo lečenje.

Srđan Koljević, filmski scenarista, reditelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu, gde je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima "Sivi kamion crvene boje" i "Žena sa slomljenim nosem".

Film "Sivi kamion crvene boje" iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarista filma "Klopka" Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading