OTKRIVENA VELIKA MISTERIJA Kuća zmaja: Simbolika kose i frizura članova i članica porodice Targerijan (FOTO)
Profimedia

Serija "Kuća zmaja" uranja u burnu prošlost porodice Targerijan skoro 200 godina pre nego što se Deneris Targerijan (koju glumi Emilija Klark) borila za Gvozdeni tron.

Obožavaoci "Igre prestola" znaju da je boja kose često dobar način da se članovi kuće razlikuju. Uprkos prostranstvu Vesterosa, potpuno bela kosa obično označava Targerijena, peščana zlatastoplava Lanistere, zift crna pripadnike kuće Baration. Iako se nova serija fokusira na potpuno drugačiju priču, prepoznatljive frizure se i dalje lako uočavaju, sa sličnim stilovima koje nose glavni likovi, piše Popsugar.

Pored toga što je jedina kuća koja komanduje zmajevima, kuća Targerijan je poznata i po ledeno plavim vlasima članova porodice.

Foto: Profimedia/Youtube/HBO Max

 

Porodica Targarijen nije poreklom iz Vesterosa. Etnički, oni su sa valirskog poluostrva Esos. Za sve Valirce se govorilo da su zapanjujuće lepi, sa bojom kose u rasponu od srebrne do zlatne i očima tamne lavande do plave. U jednom trenutku, bilo je više porodica sa zmajevima i oni su došli da osvoje većinu poznatog sveta. Zatim se desila propast stare Valirije, domovina je zbrisana, a jedina porodica koja je preživela sa zmajevima bili su Targerijeni. Sa svoja poslednja tri zmaja, odlučili su da osvoje Vesteros i zato su karakteristike Targarijena tako različite u poređenju sa ostatkom Vesterosa.

Pored toga što je jedina kuća koja komanduje zmajevima, kuća Targerijan je poznata i po ledeno plavim vlasima članova porodice. Ali zašto je svačija kosa skoro bela?

To je zbog incesta koji se praktikovao kako bi se kraljevska krvna loza održala "čistom". Ova praksa je dovela do toga da većina porodice nasledi zaštitni znak belo-plave kose. Međutim, srećemo nekoliko Targerijana koji nemaju ovu upečatljivu boju kose. U ovim slučajevima, to znači da je jedan od roditelja izvan porodice Targerijan te je recesivna osobina poništena.

Foto: Profimedia/Youtube/HBO Max

 

Frizure princeze Renire i kraljice Alisent

Za svečanost tokom koje su joj se lordovi Vesterosa zavetovali na vernost kada je od strane svog oca proglašena naslednicom, Renirine pletenice su skupljene u punđu prekrivenu velikim ukrasom za glavu. Inspiracija za ovaj raskošan izgled došla je od marokanskih nevesta.

Foto: Profimedia/Youtube/HBO Max

 

- Postojale su reference na srednjovekovna vremena, ali za dodatke sam dobila mnogo inspiracije od marokanskih nevesta - rekla je kostimograf emisije Dženi Temime u intervjuu za Tatler.

Ono što je jako interesantno jeste da se kraljica Alisent u prošlonedeljnoj epizodi pojavila sa više pletenica nego dosad, što nam govori da želi da ukaže na moć koju poseduje kao kraljica i da to svima stavi do znanja, ali i da je prihvatila to da sada pripada Targerijanima, dok je bojom haljine aludirala na svoje poreklo i boje svoje kuće. Pre ovog pojavljivanja njena kovrdžava kosa je bila ukrašena pokojom pletenicom.

VELIKI DAN ZA NJIH Ivana Pavković i Petar Mitić krstili blizance, mama se odmah latila mikrofona

Komentari (0)

Loading