vozilo
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Holandski zahvat, ili na holandskom jeziku "Dutch reach", nije samo tehnički termin iz oblasti inženjeringa ili medicine, već je jednostavan, ali moćan gest koji može spasiti živote, naročito u saobraćaju. Ali, šta zapravo znači ovaj izraz i kako se koristi?

Holandski zahvat je tehnika otvaranja vrata vozila - automobila, kamiona ili bilo kog drugog vozila - koristeći ruku koja je dalja od vrata, odnosno ruku koja se nalazi na suprotnoj strani od strane na kojoj se nalazi vrata. Na primer, ako sedite za upravljačem na vozačevom sedištu, koristili biste desnu ruku da otvorite vrata, a ne levu.

Može smanjiti i rizik od oštećenja vozila

Ova tehnika može izgledati jednostavno, ali ima značajan bezbednosni aspekt, posebno za bicikliste. Kada koristimo holandski zahvat, automatski se okrećemo prema spoljašnjosti vozila, što nam omogućava da lakše vidimo bicikliste ili pešake koji se kreću iz pravca ivice puta, smanjujući rizik od sudara prilikom otvaranja vrata. Mnogi sudari između automobila i biciklista se događaju upravo zbog otvaranja vrata vozila u trenutku kada biciklista prolazi pored, a holandski zahvat pomaže da se ovo izbegne.

Ova tehnika nije samo korisna za bicikliste, već i za sve učesnike u saobraćaju. Pored toga što pomaže u izbegavanju sudara s biciklistima, može smanjiti i rizik od oštećenja vozila prilikom otvaranja vrata na prometnoj ulici.

Holandski zahvat nije komplikovan za primenu i može postati deo svakodnevne rutine prilikom izlaska iz vozila. Osim što pomaže u očuvanju bezbednosti u saobraćaju, ova tehnika podstiče svest o okolini i odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju.

Ukratko, holandski zahvat je jednostavna, ali efikasna tehnika otvaranja vrata vozila koja može pomoći u smanjenju rizika od sudara s biciklistima i poboljšanju bezbednosti u saobraćaju. Zato sledeći put kada otvarate vrata svog vozila, ne zaboravite na ovaj jednostavan gest koji može imati veliki uticaj na bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading