OVO JE 10 NAJLOŠIJIH POLOVNIH DIZELAŠA U SRBIJI Modeli za izbegavanje, stručnjak otkriva skrivene mane, a popravke su paprene
Printscreen

Ako vas zanima kakav je kvalitet motora automobila koji vozite onda je ovo tekst za vas. Još ako ste vlasnik dizelaša, kojih na našim drumovima ima zaista mnogo, jer je dizel gorivo svojevremeno bilo neuporedivo povoljnije od benzina, još više će vas ova tema zainteresovati.

Neovlašćeni serviser Mirko Rašić se potrudo da u novom klipu izanalizira situaciju na tržištu i da objasni koje motore iz dizel kategorije bi trebalo da izbegavate i zašto. A ako ih kojim slučajem imate, kako da im pomognete da duže traju.

Na samom početku, Rašić je odmah detektovao glavni problem. Kao i kod mnogih benzinaca, glavni i učestali problem dizelaša je – lanac motora. Zašto? I to ćemo otkriti uskoro.

Na desetom mestu, prema Rašiću, nalazi se Fiat 1.3 Multidžet. Glavni problem je, naravno, lanac! Da li treba da se menja? Da. Da li je popravka skupa? Nije. Ovaj problem javlja se prilikom neredovne zamene ulja.

Mesto ispod – Mercedes OM651. U videu kažu – najgori Mercedesov model motora do sada. Pored famoznog lanca, problem su i kontrategovi u bloku motora, balanseri u karteru.

Skupa zamena

Na visokom osmom mestu još jedno zvučno ime – BMW N47. Dizel, turbo dizel, 2.0, problem – lanac, normalno! Gde se nalazi lanac na N47, zapitaše se u videu, a ubrzo je stigao i nepovoljan odgovor – do zamajca ili tačnije do menjača. Da li je to problem? Naravno! Da li je zamena skupa? Nažalost, jeste. Skupa je zato što se motor skida i vadi ceo napolje.

Ima nekih majstora, kaže se u videu, koji uspevaju da otklone ovaj kvar i bez vađenja, ali su očigledno retki, tako da je, obrni-okreni, reč o velikoj popravci koja shodno tome mnogo i košta. Mnogo novca za ruke, još više za delove, savet u videu je da proverite prilikom kupovine da li je prethodno menjan lanac, to bi moglo da vas spase dodatnog ulaganja i cimanja.

Havarije u motoru

Na sedmom mestu je Isuzu 3.0 V6 D-MAX. V6 motori, kažu u videu, ili ima problem sa samim lancem ili ima problem sa ubrizgavanjem koji kasnije utiče na neku veliku havariju u motoru. Što je svakako, predlažu u videu, model za izbegavanje.

Šesto mesto zauzima Rendž Rover TDV6, kojem je najveći problem radilica „u bilo kom obliku“. U videu kažu da kada izguglate ovu oznaku dobijete jasno upozorenje „motor za prodaju“. Dakle ovaj model Rendž Rovera nije za preporuku, a ako ste ljubitelj ovih modela predlog je da kupite Rendž Rover sa 3.0 BMW motorom.

Prebrzo pušten u prodaju

Peto mesto drži Folksvagen 2.0 TDI EA288, za koji se tvrdi da je najlošiji 2.0 dizel motor na tržištu. Ima problem sa pumpom ulja, imbusom, balanserima u karteru, sa ubrizgavanjem, sa radilicom… Preporuka je jasna, kažu u videu, izbegavanje u „širokom krugu“. Četvrto mesto – Tojota D-CAT 2.2 D4D.

Problem sa njom je, kažu u videu, to što je prebrzo puštena u prodaju bez prethodnih testiranja, jer bi onda mogli da naprave tzv. ristajling verziju i poprave sve „dečije bolesti“ koje su bile u tom automobilu ili motoru. Ukratko: problem sa dihtungom glave, problem sa DP filterima koji se neprestano zapušavaju… Dakle, model za izbegavanje, kažu u videu.

Ne bi bio jeftin da je tako dobar

Na trećoj poziciji je Reno 2.2 dci, model koji je proizvođen 10 godina, a najveći problem mu je dihtung glave motora. Na drugom mestu je Opel insignia 2.0 cdti prilagođena platforma 1.9 multidžeta, ali nije mu ni blizu, kažu autori videa.

Kažu da ovakava limuzina ne bi bila tako povoljna da je potpuno dobar auto. I na prvom mestu – Folksvagen 2.5 V6 TDI. Nema kakvih problema nije bilo na tom motoru, otkrivaju u videu. Od ubrizgavanja do ležećih i letećih ležajeva.

Svi mogući problemi su se pojavljivali na tim motorima. Kažu – ljudi su ga toliko zamrzeli da ga retko ko hvali.

Kao i kod benzinaca, najgori dizel motori su oni koji nisu održavani. To znači redovno menjanje ulja i vožnja na pravi način – „ni kilavljenje, ni divljanje“, kažu u videu. Po njima, od vozača zavisi koliko će trajati motor, bez obzira na fabričke greške i manjkavosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading