NE DOPUSTITE DA VAS NASAMARE Ovo su stvari koje vam automehaničari neće reći
Foto: Shutterstock

Mnogi vozači imali su neprijatna iskustva sa serviserima njihovih automobila, poput situacija da nešto nije odrađeno, ili je naplaćeno tri puta više nego što je trebalo biti. Pre svega, treba naglasiti da ‘knjigu ne treba suditi po koricama‘. To znači da ako mislite da će vas zanatska automehaničarska radionica u kojoj radi jedna ili dve osobe ‘odrati‘ čim vas vide, a da je korporacijski ovlašćeni servis jedino mesto gde ćete dobiti poštenu profesionalnu uslugu, varate se. Nepoštenih ljudi ima svugde.

Doduše, mali automehaničarski zanati više su izloženiji konkurenciji i zavise od svojih klijenata, stoga u pravilu moraju paziti kako se ponašaju i rade, dok ovlašćeni servisni centar dobro zna koliko je novih modela prodato i da je za njih servis obavezan u idućim godinama.

Pri izboru mehaničara najvažnije je pre zatražiti preporuke, raspitati se o godinama poslovanja, ponuđenim garancijama, licencama i vrsti opreme koja se koristi. Nikada nemojte potpisivati prazan obrazac za autorizaciju. Uvek uzmite potpisani radni nalog sa posebnom procenom za svaki posao i garancijama koje se primenjuju.

Bitan faktor je i oprema. Odvesti automobil sa nepoznatim problemima s motorom u radionicu bez dobrog čitača grešaka i alata za skeniranje nije pametno. Izbegavajte one mehaničare koji kažu ‘ne treba mi fensi oprema‘. Ako menjate gume, raspitajte se o ‘datumu proizvodnje‘, posebno ako dobijate neuobičajeno povoljnu ponudu. Možda ćete dobiti ‘nove‘ gume stare tri godine, što je posebno riskantno ako su u pitanju zimske gume.

Najbolji štit od moguće prevare je znati nešto o svom automobilu. Informišite se u pogledu toga što treba menjati i koji su najčešći kvarovi odnosno slabe tačke vašeg vozila. Prilikom zakazivanja servisa pitajte možete li doneti svoje delove i možete li posmatrati proces servisa. Raspitajte se i o garanciji. Neki od delova imaju vrlo dugu garanciju, a besplatna zamena često je propisana zakonom.

Uvek tražite svoje stare delove. Tako ćete znati da su oni zapravo promenjeni, i sa druge strane, jesu li uopšte trebali biti promenjeni. Uz to, tržište je preplavljeno jeftinim delovima iz Kine, pa tražite istu marku i zamolite da vidite kutiju. Majstora koji nema skrivene namere možete prepoznati po tome što će vam odmah uzeti podatke, pitati vas šta nije u redu, te onda odmah otvoriti radni nalog. Mehaničara koji odmah želi menjati pola automobila možete odmah precrtati.

Obratite pažnju i na vreme kad vozite automobil mehaničaru. Najbolje je početak nedelje. Ne dovodite automobil u petak popodne, jer bi mehaničari mogli požuriti s poslom kako bi im vikend počeo ranije.

I za kraj, ako ste zadovoljni, podržite one mehaničare koji kvalitetno rade. Idite na internet i svugde pohvalite majstora koji je na vašem automobilu odradio dobar posao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading