NEMA ODLAGANJA Nova pravila za tehnički pregled, ko ne ispuni ovaj uslov neće moći da registruje automobil
Foto: Tanjug

Sva vozila će od 5. jula morati da zadovolje propisane standarde emisije izduvnih gasova da bi mogla da dobiju potvrdu o tehničkoj ispravnosti, ali će nadležni sniziti postojeće kriterijume, što znači da samo vozila koja vidno zagađuju vazduh neće moći da budu registrovana, saznaje Tanjug.

Međutim, u Automoto savezu Srbije (AMŠ) kažu da prema zvaničnim podacima od tog datuma vozila moraju da budu u fabričkom stanju na liniji tehnickog pregleda, odnosno da budu u onom stanju u kome su bila kada su proizvedena i da zadovolje važeće kriterijume dozvoljenog zagađenja vazduha da bi dobila potvrdu o ispravnosti.

"To znači da će vozilo morati da ima katalizator ili DP filter ukoliko je s tim uređajima proizvedeno, ali i da na merenju emisije izduvnih gasova zadovolji propisane granice emisije štetnih materija. U suprotnom će se tretirati kao neispravno i neće moći da bude regostrovano", precizirao je radnik na tehničkom pregledu AMŠ-a Nikola Lovra.

On napominje da vozilo može da emitruje više zagađujućih materija i ukoliko ima katalizator ili DP filter, ali su oni zaprljani, ili zbog neispravnosti motora i drugih delova vozila.

"Pravilnikom o podeli motornih vozila je propisano da granične vrednosti emisije izduvnih gasova nisu iste za vozila sa elektronskim ubrizgavanjem i ona s karburatorom kao što su jugo, zastava 101 i slična starija vozila. Ona mogu imati vheće vrednosti izduvnih gasova, tako da, ako se održavaju kakao treba moći će da prođu tehnički pregled bez većih problema", napominje Lovre.

On je dodao da i za ta vozila važi pravilo da moraju biti u fabričkom stanju, odnonso da imamu sve delove i uređaje s kojima su proizvedena da bi zadovoljila kriterijume ispravnosti.

"Zakonski rok za otklanjanje nedostataka je tri dana, a nakon toga se radi samo pregled uređaja zbog koga je vozilo vraćeno. Ukoliko se prekorači taj rok, mora da se radi kompletan tehnički pregled ispočtka, što podrazumeva i punu cenu pregleda", nopominje Lovre objašnjavajući aktuelne propise.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading