SPREMA SE SMAK SVETA?! Zemljino magnetno polje se raspada, sateliti i svemirske letelice otkazuju

Naučnici za sada ne shvataju zbog čega se dešavaju ovi procesi

planeta
Foto: Printscreen / Youtube

Naučnici su otkrili šokantno otkriće - Zemljino magnetno polje slabi.

Magnetno polje je od vitalnog značaja za život na našoj planeti, jer nas štiti od kosmičkog zračenja i naelektrisanih čestica koje emituje sunce.

Veliki region smanjenog magnetnog intenziteta primećen je između Afrike i Južne Amerike, zvan Južnoatlantska anomalija, i on je formirao centar minimalnog intenziteta za samo pet godina.

Istraživači nagađaju da je slabljenje znak da se Zemlja kreće u promenu pola, što je slučaj kada se severni i južni pol menjaju mesta - a poslednji put se to dogodilo pre 780.000 godina.

Anomalija pravi pustoš na satelitima i drugim svemirskim brodovima koji lete tim prostorom, jer mnogi imaju tehničke kvarove.

Otkriće je napravio tim Evropske svemirske agencije (ESA) koji je izvukao podatke iz sazvežđa agencije Svarm, koji je skup satelita.

Svemir
Foto: Youtube/Printscreen

Sateliti su posebno dizajnirani da identifikuju i mere različite magnetne signale koji čine Zemljino magnetno polje, omogućava stručnjacima da uoče područja koja su oslabila.

ESA proučava magnetno polje od kraja 2013. godine.

Misiju čine tri identična satelita koji pružaju visokokvalitetna merenja polja u tri različite orbitalne ravni.

Jurgen Macka, iz Nemačkog istraživačkog centra, rekao je: „Novi, istočni minimum južnoatlantske anomalije pojavio se u poslednjoj deceniji i poslednjih godina se intenzivno razvija.

„Sretni smo što imamo satelite Svarm u orbiti za istraživanje razvoja južnoatlantske anomalije.

„Sada je izazov razumeti procese u jezgru Zemlje koji pokreću ove promene.“

Oslabljeno polje godinama je na radaru stručnjaka - znaju da je izgubilo devet odsto svog intenziteta u poslednjih 200 godina.

Planeta Zemlja
Foto: Youtube printscreen

Međutim, nedavno je razvijeno još veće područje slabosti između Afrike i Južne Amerike.

ESA kaže da to nije razlog za uzbunu, dodajući da je „pad intenziteta u južnom Atlantiku koji se sada događa u potpunosti unutar onoga što se smatra normalnim nivoom fluktuacije“.

Nakon analize podataka koje je prikupio Svarm, tim je utvrdio da je između 1970. i 2020. snaga u ovom regionu opala sa oko 24 000 nanotela na 22 000.

Međutim, ono što je zagonetnije je da je anomalija narasla i prešla na zapad brzinom od oko 12 milja na sat.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi