OVO NE ZNAJU ČAK NI SVI MEDICINSKI RADNICI Zašto hirurzi tokom operacije ne nose bele mantile? Odgovor će vas iznenaditi

Sve se promenilo kad su shvatili u čemu je zaista problem.

Operaciona sala srce
Operaciona sala srce, Foto: KVB Vojvodina

Postoje stvari koje su nam normalne jer ih nismo videli u drugom svetlu, ali nekad ranije nisu bile takve. Da li ste se ikad zapitali zašto hirurzi nikad ne nose bele mantile u operacionim salama, već uvek plave ili zelene? Ovaj, za mnoge nevažan detalj, zapravo je jako bitan za sam ishod hirurške intrevencije. 

Tačno je da su svi zdravstveni radnici u početku nosili belu odeću, ali sve se to promenilo 1914. godine, kad je jedan uticajan lekar dao prednost plavoj i zelenoj uniformi. Najveća nevolja sa belom bojom je bila to što besprekorna belina ispod jakih svetala može da zaslepi hirurga na čitavih nekoliko minuta, ako samo malo skrene pogled sa tamne boje krvi na belu boju uniformi svojih kolega. Taj efekat je sličan onom koji se pojavljuje kada prvi put zimi izlazite napolje i gledate refleksiju sunca na snegu.

Bela je zato “otpala”, ali sve to i dalje ne odgovara na pitanje zašto su lekarske uniforme baš plave ili zelene, a ne neke druge boje. Činjenica je da se plava i zelena nalaze na opozitnoj strani jarko crvenoj boji krvi, što dopušta hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv. Zelena i plava boja zbog svojih opozitnih svojstava crvenoj, ne samo da mogu da izoštre vid hirurzima, već i da im pomognu da lakše uoče različite nijanse crvene. Tako hirurzi mogu više pažnje da obrate na anatomiju i razlike u nijansama krvi, što značajno smanjuje rizik da naprave bilo kakvu grešku tokom operacije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi