Donald Tramp
Tanjug
Donald Tramp

AP Photo/Patrick Semansky

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Moguće je - ali nije sigurno - da bi to mogao izgubiti ako bude osuđen na predstojećem suđenju za opoziv Senata.

Zakon ne odobrava penziju predsednicima kojima se vreme na funkciji završava "uklanjanjem" postupkom impičmenta. Iako se Tramp još uvek suočava sa impičmentom u Senatu, osuđujuća presuda ne može rezultirati njegovim uklanjanjem sa funkcije pošto mu je mandat završen uoči suđenja.

Dakle, ako ga Senat osudi, verovatno će mu trebati drugi glas da Tramp ne ispunjava uslove da mu se isplaćuje penzija i beneficije, prema Majklu Gerhardtu, profesoru prava na Univerzitetu Severne Karoline. To drugo glasanje uklonilo bi ga sa funkcije bivšeg predsednika, što bi rezultiralo gubitkom blagodati te funkcije, prema Gerhardtu. Ali drugi stručnjaci postavljaju pitanje da li bi mu i drugi glas mogao oduzeti penziju i povlastice.

„To deluje prilično upitno“, rekao je Demijan Brejdi, direktor istraživanja Nacionalne fondacije poreskih obveznika, nadzornog organa vlade.

Ostale beneficije koje će Tramp dobiti, pored svoje penzije, mogu biti značajne - putni dodaci, kancelarijski prostor i plata osoblja mogu da premašu milion dolara godišnje za bivšeg predsednika. Prema analizi Nacionalne fondacije poreskih obveznika, od 2000. godine četvorici sadašnjih bivših predsednika dodeljeno je $56 miliona pogodnosti i pogodnosti.

Brejdi je rekao da je jedna od najskupljih pogodnosti bivših predsednika iznajmljivanje kancelarijskog prostora, koja nema ograničenja. Bivši predsednici Bil Klinton, Džordž V. Buš i Barak Obama imali su prošle godine po više od $500.000 stanarine, rekao je Brejdi.

Stanarina Džimija Kartera bila je samo delić toga - $118.000. Ali to je i dalje bilo značajno.

A Tramp, čija su preduzeća američkim poreskim obveznicima naplatila više od milion dolara za najam i druge usluge otkako je stupio na funkciju, prema Brejdiju bi mogao da bude nadoknađen za najam za urede u svom posedu.

Jedna pogodnost koju Tramp neće dobiti kao što je dobijaju drugi bivši predsednici je zdravstveno osiguranje - predsednik treba da bude u saveznoj kancelariji najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Tramp ni Karter za to ne ispunjavaju uslove.

Donald Tramp ima pravo na godišnju penziju. Njegova penzija iznosiće $221.400, a pogodnosti koje mu pripadaju vredne su daleko više od toga.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!