Kristofer Li
Profimedia
Kristofer Li, Foto: Profimedia

Prva asocijacija na Kristofera Lija mlađim generacijama definitivno je Saruman iz trilogija "Gospodar prstenova" i "Hobit".

Oni stariji znaju ga i kao grofa Drakulu, pošto je od 278 filmova, koliko je tokom karijere snimio, čak u deset glumio najčuvenijeg vampira. Glumio je i Raspućina, Frankeštajna, bio je negativac u jednom od filmova o Džejmsu Bondu ("Čovek sa zlatnim pištoljem"), a na listi uloga upisao je i grofa Dukua u serijalu "Ratovi zvezda", kao i brojne druge...

Kristofer Li kao Saruman, Foto: Profimedia

Interesantno je da Li ima i nekoliko hevi metal albuma, a poseban kuriozitet predstavlja to što je na svoj 90. rođendan izbacio singl “Let Legend Mark Me As A King”, čime je postao zvanično najstariji izvođač u tom muzičkom žanru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, ono što je najmanje poznato, jeste njegov život pre filmske karijere...

Najinteresantiji, ali i najtajnovitiji deo njegovog života, zbio se tokom Drugog svetskog rata...

Kristofer Li i Dejms Bond, Foto: Profimedia

Na početku rata jebio među britanskim dobrovoljcima tokom Ziumskog rata u Finskoj 1939. godine. Ipak, pošto nije "omirisao barut" ubrzo se ponovo našao u civilstvu, ali u SAD.

Na početku 1940. godine prešao je u jednu britansku farmaceutsku kompaniju, da bi se ubrzo pridružio Civilnoj zaštiti.

Ni to nije dugo potrajalo, pa se 1941. prijavio u RAF, britansko ratno vazduhoplovstvo. Prošao je i pilotsku obuku, ali se na prvom samostalnom letu ispostavilo da ima preoblem s vidom i glavoboljama. Tada mu je zabranjeno da više ikada leti.

Upornost ga je dovela do RAF-ove obaveštajne službe.

S tim jedinicama je ratovao u Severnoj Africi, protiv nemačkih trupa kojima je tada komandovao čuveni general Edvin Romel, poznatiji kao "pustinjska lisica", a koga su Saveznici poštovali kao velikog vojskovođu.

Kristofer Li kao lord Duku, Foto: Profimedia

Pošto se pokazao kao izuzetno inteligentan, Li je dobio teže zadatke.

A među njima je bila i tadašnja Jugoslavija...

Kristofer Li je bio deo kontigenta britanskih trupa koje su se, tokom Operacije "Konjićev skok", poznate i kao Sedma neprijateljska ofanziva, našao u Drvaru...

O tom epizodi njegovog života zna se veoma malo. A pošto je po zakonu bio obavezan da "ćuti do kraja života", sve te tajne Li je sa sobom odneo u grob.

Ipak, ono što se iz istorije zna, jeste da su Nemci padobranskim desantom pokušali da dođu do Josipa Broza Tita, ne bi li ga ubili ili zarobili i tako obezglavili otpor na južnom krilu fronta na kojem su imali ogromne probleme, a čime bi se poboljšale manevcarske sposobnosti Hitlerovih snaga koje su već gubile brojne gubitke na istočnom i zapadnom frfontu od Sovjeta i Saveznika.

Kao što je poznato, Nemci su omanuli u svojoj nameri, pošto su partizanske jedinice pojačane savezničkim snagama, uspele da tokom maja i juna 1944.

Interesantno je da je tada u Drvaru bio i Rendolf Čerčil, sin tadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, šzto samo po sebi dovoljno govori o tome koliko su Saveznicima bili bitni Tito i njegova vojska.

Ubici je, sa nemačke strane, učestovao i čuveni specijalac Oto Skorceni, o kojem ćemo pisati u narednom periodu, a čiji život je, možda, i neverovatniji od Lijevog.

Desant na Drvar je uspešno razbijen, nakon čega je ubrzan raspad nemačke odbrane koja nije mogla da istrpi prodor ruskih i savezničkih snaga iz svih mogućih pravaca.

Tito je preživeo, ali Li do smrti nije progovorio ni slova o svojoj ulozi koja je, kako mnogi smatraju, bila veoma važna u toj teškoj bici.

Inače, posle završetka rata, proveo je neko vreme loveći naciste.

Više nego uzbudljiv život jednog od najpopularnijih filmskih negativaca svih vremena.