Sedamdesete
prinstskrin
Sedamdesete

prinstskrin

Sedamdesete, Foto: prinstskrin

Mart 1971: Sedam devojaka obrazlaže svoje devičanstvo...

Sedam učenica iz bivše Jugoslavije pričalo je da temu "Zašto sam još nevina?" 

ZLATKA L., 16-godišnja učenica, Karlovac:

- Osećam se dovoljno odraslom - duševno i telesno - da spavam s muškarcem. Nije me strah bolova ili porođaja. Da sam zaista zaljubljena u nekog mladića, razgovarala bih o tome sa svojom majkom. Zašto ne? Rekla bih joj: "Upoznala sam momka kojeg volim. Moguće je da ću da spavam s njim. Moja majka bi me, sigurna sam, razumela. Čak bi se pobrinula i za pilule.

KRISTINA N., 17-godišnja učenica, Beograd, glumila u jednom filmu

- Zapravo, na filmu više nisam "devica". Snimali smo jednu scenu kad sa svojim mladićem odlazim u šumu da šetam. Sve je bilo vrlo romantično. Počeli smo da se ljubimo, a tada je kamera odlutala ... Bilo je to na filmu, ali u stvarnosti nisam još doživela seks. Još sam "devica".

Zašto ne? Nisam još našla čoveka s kojim bih volela da spavam. Možda je to zbog moje mladosti, a možda i zbog moje prijateljice. Ona je, naime, spavala sa svojim prijateljem, a nakon toga njihova se veza raspala. Ona je bila na ivici nervnog sloma. 

Znam da je to pomalo bolno, biti prvi put s muškarcem. Ali nije me strah. Nosi u sebi asocijaciju "žrtvovanja" ili čak "poklona".

"ČEKAM DAN VENČANJA"


SONJA V., 17-godišnja učenica, Zagreb:

- Već godinu i po dana sam s istim momkom. Verujem da je to prava ljubav. Sastajemo se svaki dan. Često razgovaramo o tome da bismo spavali. Pri tom znam da je on već imao druge devojke. Svaki put kad dođemo na tu temu on mi kaže: "To je tvoja samostalna odluka, ti snosiš i najveću odgovornost..."

A ja se bojim te odgovornosti! 

Da, još sam nevina, ali nisam sigurna hoću li to da budem i na dan venčanja.

IVANA Ž., 16-godišnja učenica, Rijeka:

- Čini mi se da sam privlačna mladićima i drago mi je kada mi kažu tako nešto. Ne vređam se kada me neko već na drugom sastanku pita želim li s njim spavati. Kažem naprosto: "Neću". Teže je s onim momcima koji mi se sviđaju, ali i njima kažem "ne", i skrivam se iza fraze da ih još ne poznajem dovoljno.

"OBIČNO ME UHVATI GRČ"

DARKA G., 16-godišnja učenica, Zagreb:

- Sve do svoje jedanaeste godine želela sam da budem dečak. Bilo mi je strašno što moram da se igram s lutkama. Pela sam se na drveće bolje od svog brata. Jednog dana pozvala me majka na razgovor. Jedva da se i sećam svega što mi je rekla, ali znam da je nekoliko puta naglasila da dobro da se čuvam muškaraca.

Rekla mi je da oni žele samo "jedno", ali nije rekla šta je to "jedno". Prema izrazu njenog lica činilo mi se da to ni u kojem slučaju nije ni lepo ni ugodno.

Sad mi je 17 godina. Upoznala sam mnogo mladića. Govore mi da sam vrlo zgodna, da imam lepo telo. I mnogi mi kažu da bi spavali sa mnom. Ja se bojim. Kad neki momak "krene", mene uhvati grč.

ŠTEFANIJA S., 16-godišnja učenica, Osijek:

- Da budem dokraja iskrena - nikad se još nisam našla pred dilemom da li da spavam s nekim mladićem. A verujem da su i momci koji su me nagovarali zapravo bili srećni što sam rekla "ne". Valjda su se i oni barem malo plašili.

U mom razredu ima devojaka koje su već bile s muškarcem. Ponekad mi o tome pričaju. Znam da me preziru što sam još "devica", ali ja se ne smatram staromodnom.

MARINA L., 18-godišnja učenica, Rijeka

Kad me neko pita - da li sam još "devica", ja odgovaram da sam "vodolija". Pod tim sam znakom, naime, rođena. I svi to smatraju vrlo duhovitim odgovorom.

Međutim, ta igra reči za mene je samo štit pred stvarnim priznanjem. Ja sam još "devica" i bojim se da bi muškarci zato mogli da me smatraju glupom guskom!