Morski vuk
Youtube/Printscreen
Morski vuk

Youtube/Printscreen

Morski vuk, Foto: Youtube/Printscreen

Majka priroda je toliko puta dokazala svoju bezgraničnu maštu. Raznim i jedinstvenim stvorenjima koja je stvorila  jednostavno nema kraja.

Međunarodni folklor bogat je pričama o zamišljenim životinjama i mitskim zverima, ali priroda je toliko savršena da je već dizajnirala mnogo fantastičnija i besprekornija bića od zmajeva i jednoroga.

Ako počnete da istražujete životinjsko carstvo, fasciniraće vas njegova raznolikost, ali istovremeno ćete sigurno biti iznenađeni koliko malo znamo o drugom živom biću sa kojim delimo ovu planetu.

Morski vukovi su sjajan primer toga.

Ne, oni nisu produkt naše mašte, zapravo žive duž pacifičke obale Britanske Kolumbije! Ipak, viđanje s njima je prilično retko jer se oni gotovo nikada ne kriju u šumama.

Britanska Kolumbija ima relativno malu ljudsku populaciju, pa morski vukovi uživaju u izolovanoj divljini - površini od 21 milion hektara, koja se često opisuje kao "bastion biodiverziteta".

Kris Darimont iz Fondacije za zaštitu šumovite obale razvio je projekat "Rainforest Wolf" kako bi predstavio morske vukove kao krhke simbole i stekao naučno razumevanje o "najnovijem morskom sisaru u Kanadi".

 

Početkom 2000-ih, nagrađivani fotograf i izvršni direktor pacificvild.org, Jan MekAlister, i kanadski biolog, ekspert za vukove Pol Pakuet, počeli su da istražuju ove obalne kopnene vukove.

Oni proučavaju ove neverovatne plivače skoro dvadeset godina i otkrili su prilično neverovatne činjenice. Čak 90 procenata hrane vukova dolazi iz okeana, a oko četvrtine njihove ishrane uključuje losos. Takođe love tuljane, rečne vidre, školjke, haringe, a jedu i ostatke kitova.

Najviše ih diferencira njihova sposobnost plivanja, često plivanje kilometrima između ostrva.

Ovi vukovi mogu plivati kilometrima daleko bez ikakvog problema.