MISTERIJA Poruka Staljinu koja se vidi samo iz vazduha! Čuveno zdanje krije jednu od najvećih tajni Beograda.

Kada se zgrada Hemijskog fakulteta pogleda iz ptičije perspektive vidi se poruka, za koju se smatra da je upućena Staljinu.

PMF
PMF, Foto: Youtube /Print scren

Zgrada PMF je projektovana da bude na mestu pomenute Glavnjače – ozloglašenog zatvora koji je bio „rezidencija“ disidenata u odnosu na režime – od obrenovićevskog do komunističkog. Glavnjača je srušena pred kraj sukoba između Tita i Informbiroa (1948-1953), a projekat je nastao verovatno kada je sukob između Tita i Staljina bio na vrhuncu.

Kada se zgrada Hemijskog fakulteta pogleda iz ptičije perspektive vidi se poruka, za koju se smatra da je upućena Staljinu. Naime, krila Hemijskog fakulteta, zeleni krovovi zgrade PMF, kada se pogledaju iz ptičije perspektive formiraju reč „NE“.

Godine projektovanja univerzitetskog zdanja, kao i period u kome je počelo zidanje zgrade PMF sugerišu da je poruku treba shvatiti u kontekstu sukoba na relaciji Tito-Staljin. "Ne" se odnosi na Titovo suprotstavljanje ideji da sovjetska vlada kontroliše jugoslovensku spoljnu i unutrašnju politiku.

PMF
PMF, Foto: Youtube /Print scren

Verovatno su projektanti univerzitetskog zdanja anticipirali da je Sovjetski Savez razvio satelitsku tehnologiju te su hteli da na ovaj način pošalju poruku koja je bila u skladu sa narativom tog vremena.

U vreme projketovanja zgrade malo ko je mogao da vidi zgradu iz ptičije perspektive, odnosno „NE“ ste mogli da vidite samo ukoliko ste nadletali Beograd iz aviona, ili helikoptera nešto kasnije, odnosno ako ste putem satelita posmatrali prestonicu nekadašnje Jugoslavije.

Sada je, posredstvom gugla, moguće da svako pogleda bilo koji deo sveta iz ptičije perpektive, te vam ostavljamo da i sami proverite ovu priču.

Povezane vesti

 • Korisnik: Ana
  05/08/2020 - 23:53
  A mozda je samo jednostavno pisano latinicom pa je to skraćenica za Hemijski tj HE?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi