Meteor
Printscreen/YouTube
Meteor

Printscreen/YouTube

Meteor, Foto: Printscreen/YouTube

En je pozvala policiju i vatrogasce, a stigli su i eksperti iz Vazduhoplovnih snaga da utvrde šta se dogodilo.

U prvom trenutku su svi mislili da je počeo "treći svetski rat", a pojavile su se i teorije da je to parče ispalo iz ruske svemirske stanice.

"Kamen" težak 3, 8 kilograma oduzet je Hodžisovima, a bio je težak 3,8 kilograma. Starost je procenjena na 4,5 milijarde godina! Identifikovan je kao hondrit, sa malim granulama minerala i mnogo gvožđa i nikla.

Doleteo je brzinom od 200 kilometara na čas i pre pada na kuću se prepolovio, tako da je drugi deo nađen u blizini.

En Hodžis je postala "zvezda" koja je izjavila da ju je "sam Bog pogodio" i da želi da ga zadrži.

Eksperti su procenili da je verovatnoća da nekoga pogodi meteor veoma mala, zapravo nikakva, i izražava se sa jedan na 1,6 miliona.

- Veća je šansa da vas uhvati tornado ili grom u istom trenutku, nego da vas udari meteorit - izjavio je Majkl Rejnolds, astronom sa Državnog koledža na Floridi.

Jedina osoba na svetu koju je pogodio meteorit
En je prva i jedina osoba na svetu koju je pogodio meteor, i "svemirski predmet" im je vraćen. Međutim, vlasnica kuće Birdi Gaj, smatrala je da meteorit pripada njoj, pa su posle suđenja morali vlasnici da isplate isplate 500 dolara.

Nakon bezuspešnih pokušaja da prodaju meteorit, poklonili su ga Muzeju za istoriju prirode Alabame.

U isto vreme, njihov komšija Julijus Kempis MekKini pronašao je sličan kamen, prodao ga i od novca kupio kuću i automobil. Na kraju je i taj meteorit završio u Smitsonian muzeju.

Za razliku od njenog komšije, En je umrla siromašna, 1964. godine se razvela, obolela od bubrega i umrla u lokalnom staračkom domu sa samo 52 godine.

PROČITAJTE JOŠ: