Planeta Zemlja
Youtube printscreen
Planeta Zemlja

Youtube printscreen

Planeta Zemlja, Foto: Youtube printscreen

Jedan asteroid očigledno je uhvaćen u gravitaciji planete Zemlje i astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski komšija, bar nakratko, piše Beta, pozivajući se na američki tehnološki portal CNET.

Astronomi iz projekta pretrage svemira "Catalina Sky Survey", koji finansira NASA, kažu da su primetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom.

"Zemlja je privremeno zarobila jedan novi predmet - mogući mini-mesec koji je nazvan '2020 CD3'", objavio je Kasper Vircos, učesnik tog projekta.

Dodao je da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz "Cataline" uočio taj predmet - mali asteroid čiji prečnik je po njegovoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.

U orbitu ušao pre tri godine

Zvanična svetska organizacija koja se time bavi – "Centar za male planete", potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu oko nje pre oko tri godine.

To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Vircos i time objasnio da je to zato važno otkriće.

Prethodni sličan asteroid, nazvan "2006 RH120", takođe otkriće "Cataline", obletao je Zemlju 18 meseci tokom 2006. i 2007. godine.