Smederevo
Youtube/Printscreen
Smederevo

Youtube/Printscreen

Smederevo, Foto: Youtube/Printscreen

Tadašnja rezidencija srpske vladarske dinastije Obrenović, koju su koristikili za vreme letnjih dana,obavijena  je velom misterije.

Unutrašnjost zgrade sakrila je mnoge važne susrete i odluke državnika, vila "Zlatni breg" je od skoro otvorila vrata za posetioce koji mogu da uživaju u njenoj raskoši i tako saznaju bar delić tajni njene viševekovne istorije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Ja se svaki put oduševim kad ukapiram kako se nekad uživalo u letnjikovcima. Dovoljna je samo mala iskra, jedan pogled na ovako neku vilu, pa da moja mašta odmah napravi scenario.? VILA “ZLATNI BREG”, poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd). Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda.Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma - SKC-a).  Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.  Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju. #upoznajsrbiju #vilesrbija #zlatnibreg #dunav #vilazlatnibreg #smederevo #seeserbia #turizamsrbija #ig_serbia #srbijakojuvolim #avantureposrbijicvetic

A post shared by Avanture po Srbiji cvetić ? (@avantureposrbijicvetic) on Sep 6, 2020 at 4:18am PDT

Zidovi svedoče pričama u odajama u kojima se nalaze autentični predmeti dinastije Obrenović, kabineti ukrašeni skupocenim persijskim tepisima, u kojima su se nekada potpisivali sporazumi, kraljevski saloni u kojima su se slavili rođendani, okupljali najveći srpski slikari i književnici i dešavale 

Zgrada koju pominjemo osim što prestavlja najznačajniji simbol dvorske kulture u modernoj Srbiji, svojim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Magični vinogradi i vidikovac

Najslađe grožđe raste u samoj blizini ove izvanredne vile.

Grozdovi se potom slivaju u ništa manje ukusno vino. Vazduh koji se komeša oko zgrade obogaćen je mirisom grožđa, lipe, kestena i četinara koji opija dušu.

Vidikovac sa kojeg pogled doseže preko moćnog Dunava sve do Banata.