Suđenje Presuda Zakon Pravda
Shutterstock
Suđenje Presuda Zakon Pravda

Shutterstock

Suđenje Presuda Zakon Pravda, Foto: Shutterstock

Pravni sistem je jedan od temelja stabilnog i prosperitetnog društva. Kroz istoriju je stvoreno bezbroj zakona u nadi da će doneti ravnotežu i pravdu na zemlji, a proučavajući neke od najstarijih, moguće je steći uvid kako u razvoj različitih kultura, tako i u napredak civilizacije.

1. Ur-Namuov zakonik

Ur-Namuov zakonik smatra se najstarijim sačuvanim zakonom u istoriji. Doneo ga je Ur-Namu, osnivač Treće dinastije Ura, sumerske dinastije iz 21. i 20. veka pre nove ere. Sadržaj tog zakonika, koji se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu, ispisan je klinastim pismom na glinenoj pločici, koju je 1952. godine preveo Samjuel Noa Kramer, jedan od vodećih eksperata za sumerski jezik i sumersku civilizaciju. Zakonik je tek delimično očuvan, a u njemu se ističe da su An i Enlil, tj. glavna božanstva Ura, predali kraljevstvo Ura bogu Nanu, koji je za svog zemaljskog zastupnika izabrao Ur-Namua. Ovaj moćni kralj Ura, Sumera i Akada definisao je ubistvo, razbojništvo, preljubu i silovanje kao krivična dela kažnjiva egzekuzicijom, dok je za sakaćenje propisao novčanu kaznu. Njegov sistem bio je imperativ za razvoj zakona i reda u drevnoj Mesopotamiji, ali i za sve naredne civilizacije.

2. Hamurabijev zakonik

Hamurabijev zakonik pronađen je 1901, a njegovo prvo izdanje objavljeno je sledeće godine. Doneo ga je Hamurabi, vladar Vavilonskog carstva, i sadrži 282 propisa kojima su regulisani svi aspekti života. S obzirom na činjenicu da je zasnovan na principu oko za oko, zub za zub, predstavlja određeni pomak na dotadašnji sistem kažnjavanja.

Ovde možete pogledati slike zakona

3. Četrdeset dva negativna priznanja

Danas postoji malo literature koja opisuje praksu drevnog egipatskog zakona. One osnovne vrednosti, koje su formirale kulisu za primenu pravde, vezuju se za boginju Mat. Prema egipatskoj Knjizi mrtvih, sve duše će morati da izrecituju 42 negativna priznanja kao deo njihovog suđenja u podzemlju. Neki od primera su: Nisam ubio muškarca ili ženu i Nisam izgovorio zle reči, a svi su morali da ih znaju napamet. Kao takvi, oni se mogu shvatiti kao neka vrsta institucionalnog sistema maat – reda i harmonije. Ukoliko duša nije ispunila sve uslove, biće pojedena od strane Amuta, čudovišta koje proždire zle ljude.

4. Kodeks Omi/Kodeks Asuke Kijomihare

Tokom 7. veka, Japanci su pokušali da oponašaju kineske metode mišljenja, religije i upravljanja. Deo toga manifestuje se u usvajanju budizma i kineskih karaktera, kao i u stvaranju zakona koji se temelje na filozofiji konfučijanizma i kineskog legalizma. Iz tog doba potiče Kodeks Omi, koji odavno ne postoji, ali je obnovljen i poboljšan u onome što je poznato kao Kodeks Asuke Kijomihare. Premda nedovršen, on uključuje nekoliko važnih zakona (npr. obavezna registracija građana) koji su utrli put za brojne kasnije zbirke propisa.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!

Naša preporuka