Zavetni kovčeg
Shutterstock
Zavetni kovčeg

Shutterstock

Zavetni kovčeg, Foto: Shutterstock

Sećate se završetka prvog filma iz serijala o Indijani Džonsu gde sanduk sa Zavetnim kovčegom, iščupan iz ruku nacista, odlažu sa oznakom "top sikrit" u neko ogromno skladište, u kome se, kamera koja se udaljuje to pokazuje, nalazi stotine istovetnih sanduka sa istom oznakom tajnosti?

Film je naravno fikcija, ali podaci o tom da je Adolf Hitler lično naredio potragu svojim "specijalnim snagama" da na sve načine pokušaju da se domognu Zavetnog kovčega su činjenica. Baš kao i podatak da ga nacisti (ali i niko drugi) nisu našli...

Međutim, negde u jesen 1987. godine izvesni engleski istoričar je, kopajući po arhivama Trećeg rajha, naleteo na jednu šifrovanu depešu poslatu iz jednog nacističkog štaba u kome stoji: "Iskopani predmet nikako ne otvarati.Ni po koju cenu! Čekati dalja uputstva!" U potpisu je stajalo deset imena, tada najeminentnijih Hitlerovih naučnika! Proradio je crv sumnje? Da li su se Nacisti ipak dokopali Zavetnog kovčega?

Ali, kao što mnoga pitanja koja su postavljena u vezi sa brojnim svetskim misterijama, ne samo da nisu dobila odgovor, već su volšebno i prekrivena sa sedam velova, i iznenada ih više niko nije postavljao, sve se odjednom našlo ispod sedam veloma! Nekako u isto vreme pojavilo se i sijaset priloga, dokumentarnih filmova sa temom Zavetnog kovčega, ali niko sem holivudskih magova, ih više nije doveo u vezu sa nacistima. Isti recept kao i za druge neogonetnute zagonetke počevši od ubistva Kenedija do Rozvela...

Zavetni kovčeg je, tvrde verodostojni stari spisi, napravljen od drveta, vrlo verovatno od jedne vrste bagrema i bio je optočen zlatom. Ne slučajno i ne zbog dokazivanja moći već zbog osobina zlata vezanih za provodljivost, izolaciju... Znaju se i dimenzije: 125 cm duživne sa 75 širine i visine. Sadržaj je ono najbitnije. Tu su se nalazile dve kamene ploče sa deset Božijih zapovesti, ali i zlatna činija i Aronov štap...

Kada je Kovčeg položen u Solomonov hram u Jerusalimu, svi predmeti sem kamenih ploča su izvađeni... Kovčeg su mogli da nose samo odabrani sveštenici. Iznosio se iz hrama kada su bili praznici, a onaj ko bi položio i ruku na njega bio bi najstrožije kažnjavan.

Kovčeg je nošen i u vreme opsade Jerihona oko grada (tvrdi se da je i to bilo odlučujuće kod pobede Jevreja), pa su ga oteli Filistejci koji su takođe pokušali da ga iskoriste u jednoj bici.

Međutim, pošto su silno nastradali, najviše zbog "sila koje su ih iz kovčega desetkovale" vratili su zavetni kovčeg u Solomonov hram. Godine 587. pre nove ere, ogromna vojska Vavilona je zauzela Jerusalim, spalila Solomobov hram, a kovčegu se gubi svaki trag. Brojne su teorije gde je Kovčeg mogao da završi.

Da li ga je, prema svedočenju "Knjige o Makavejima" prorok Jeremija odneo na brdo Navat (tu je Mojsije umro) i tamo sakrio ili je Nobukonosor Drugi, vavilonski car, uspeo da ga se dokopa je nešto na šta zvanična istorija nema odgovora. Svetski poznati arheolog Ron Vajat je tvrdio da je 1989. godine pronašao kovčeg na lokaciji na planini Morijah, ali je kao dokaz ponudio samo mutne fotografije.

Izvesni Finac Valter Juvelijus je tvrdio početkom dvedesetog veka da je na osnovu Biblije i drugih zapisa uspeo da nađe lokaciju gde je sakriven Zavetni kovčeg. Dobio je dozvolu za iskopavanje na Svetoj zemlji ali je posle samo dve nedelje iskopavanja sve naglo obustavljeno. Postoji verovanje, kojeg kazuju i etipski monasi, da je kovčeg donešen posle pada Jerusalima u pravoslavnoj crkvi Svete Marije u Aksumu u Etiopiji...

Hitler je, kažu, pod uticajem engleskog okultiste (a postoje indicije da je radio i za britansku obaveštajnu službu) Edvarda Aleksandra Kroulija, odmah po dolasku na vlast, kada je formirano i nekoliko tajnih nacističkih okultnig redova, naredio da se traga za zavetnin kovčegom.

Navodno približnu lokaciju mesta gde je Zavetni kovčeg zakopan dobio je od Austrijanca Erika Jana Hanusena, koji je rođen kao Herman Štajnšnajder i koji je slovio za najvećeg okultistu svog doba. Da li su Nacisti uspeli da pronađu kovčeg i šta je sa njim bilo niko sa sigurnošću ne može da kaže, ali ima onih koji veruju da će se Zavetni kovčeg, kada bude trebalo, sam otkriti.