Devojka, sreća, želje
Shutterstock
Devojka, sreća, želje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uživajte večeras u kiši metora Geminidi, i ne zaboravite – u noći 16. 12. dolazi "Božićna kometa", a ovo će mu biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Pripremite teleskope i zagledajte se u nebo jer će ovi praznici biti obeleženi lampicama koje stižu iz svemirskih prostranstava. Prvo večeras. 13.12. stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svetla s neba. Kada meteori prođu, dolazi svetlo "Božićna kometa", najsjajnija ove godine koja se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. decembra.

NASA stručnjaci predlažu pronalazak nekog mračnog lokaliteta. Dajte očima do 30 minuta da se adaptiraju na noćno crnilo. I pričekajte ih, vredi videti božićni pozdrav s neba. Dovoljno je otićivan dosega javne rasvjete, na tamnije prostore. Za opažanja meteora nije potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odeća i pogled ka zvezdama.

Zvezde, Nebo, Zvezda PAdalica, pun mesec

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zaželite želju…

Legenda kaže da ako poželimo želju dok gledamo kako zvezda pada - ona se mora ispuniti! Ova legenda je najverovatnije protekla iz Evrope, kada je grčki astronom Ptolomej, napisao da bogovi povremeno, iz radoznalosti (i dosade), provire dole na Zemlju kroz procep koji naprave između sfera, i zvezde onda ponekad iskliznu kroz taj prolaz, što nama postaje vidljivo kao zvezde padalice. Budući da nas Bogovi tada ionako već gledaju, tada imaju više "sluha" da nam pomognu i da pokrenu zakone svemira kako bi nam se ispunila želja. Grci su takođe verovali da su takve zvezde ljudske duše koje se uzdižu ili padaju, dok su Jevreji i hršćani verovali da su to pali anđeli ili ipak demoni.

Čak i savremena kultura obiluje verovanjima vezanim za zvezde padalice.

U Čileu, na primer, čim ugledate kako pada zvezda, morate pokupiti neki kamen i u istom trenutku zaželeti želju. Filipinci veruju da morate odmah vezati čvor na marami u tom momentu (ako je imate uz sebe).