dečko, raskid, svađa, veza
Shutterstock, ilustracija
dečko, raskid, svađa, veza

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Kad na vrbi rodi grožđe", "Malo sutra" ili "Malo morgen" znamo šta znači, jer se u lingvističkim knjigama mogu pročitati racionalna objašnjanja. Poznato je poreklo i značenje više od stotinu ustaljnjenih naših izraza, ili "krilatica“, kako ih je još Homer nazvao, jer na njihovim krilima misao leti iz epohe u epohu. Ipak, mnogi ne znaju šta znači izraz "Muda Marjanova".

Testisi izvesnog Marjana, neznanog junaka, koja se pominju po zlu kada treba nešto dobro i očekivano da se desi, ili kada želimo da realizujemo dobro osmišljen plan, poistovećuje se upravo terminima "malo sutra" i "kad na vrbi rodi grožđe". Svi ti izrazi, pa tako i kad se kaže "muda Marjanova" se koriste kako bi se unizila, omalovažila ili osporila nečija tvrdnja, ideja ili naum, ali i kako bi se obeshrabrilo nečije nadanje.

Stariji govore da je termin "muda Marjanova" potekao od ljubavnih jada izvesnog Marjana, njegovih višegodišnjih ali uzaludnih nadanja, jer se devojka koju je voleo udala za drugog, bigataša.

Iz termina "mada Marjanova" izrodio se još jedan - "budža Marjanova", a to koriste oni koji vode računa o svom vokabularu ili ih je stamota da u društvu izgovaraju vulgarne reči. Taj termin se ne odnosi na neko Marjanovo bogatstvo, već nešto veliko.