Komarac, komarci
Shutterstock, ilustracija
Komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

Komarac, komarci, Foto: Shutterstock, ilustracija

Međutim, navika sisanja krvi sisarima, a pogotovo ljudima, komarca je učinila najsmrtonosnijom životinjom na planetu. Više od pola miliona ljudi godišnje umire od posledica zaraznih bolesti poput malarije, žute groznice i tropske groznice, koje prenose komarci.

komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

komarac, komarci, Foto: Shutterstock, ilustracija

Naučnici isto tako mogu prepoznati kad komarci deluju u normalnom režimu prehrane, a kad u režimu prehrane ljudskom krvlju, a to znaju zbog dela njihovih usta nalik igli, pomoću kojih se komarci hrane.

U njihove genetski modifikovane ženke komaraca ubačeni su fluorescentni markeri koji svetle kad se aktivira živčana stanica, što je omogućilo američkim naučnicima praćenje koje se specifično živčane stanice pale kad se komarcima nude različiti izvori prehrane. Samo jedan podskup neurona aktivira se na aromu ljudske krvi, uključujući pravu ljudsku krv.

- Ako komarci ne mogu otkriti ukus krvi, onda u teoriji ne mogu ni prenositi bolesti - smatra Veronik Džoe, jedna od naučnica uključena u studiju.

Njena koleginica Lesli Vošal, sa druge strane kaže da bi njihovo otkriće moglo dovesti do razvoja oralnih sredstava protiv komaraca koja bi ometala njihove receptore za krv.

Isto tako ona je istakla da je možda nemoguće uopšte razumeti do kraja kakav ukus komarcima imaju ljudi, odnosno ljudska krv. Pokušala je to objasniti primerom pčela koje cvetove vide u ultraljubičastim nijansama koje su nevidljive ljudskom oku, ili primerom šišmiša koji koriste nama nečujne zvučne talase kako bi se orijentisale u prostoru, dodavši da takvo nešto ne postoji kod čoveka.

Pročitajte još: