Kopenhagen
Google street view
Kopenhagen

Google street view

Kopenhagen, Foto: Google street view

Jedan od razloga sreće za Dance je osećaj bliskosti što je u vezi sa njihovim “hyngge-om”, koji nema direktan prevod, a znači između ostalog: udobnost, toplinu, intimnost, sreću i ... bliskost. Evo šta Danci misle o osećaju bliskosti.

Danci kažu da se njihovi društveni odnosi bogate poverenjem jednih u druge, negovanjem zajednice i osećajem zahvalnosti. Ispunjeni osećajem bliskosti oni brinu jedni o drugima i paze na zdravlje ljudi.

Pročitajte još:

 

Psiholozi se slažu u jednom - zahvalnost je krucijalna za održavanje sreće, a Danci je imaju pregršt. Zahvalnost na životu i njegovim prednostima je deo njihove kulture, a poduprt je zajedničkim trudom da se to održi. Ovo je deo nacionalnih običaja. Oni žive u sigurnosti i udobnosti, pored čega imaju i izuzetno obrazovanje i zdravsto.

Ambicija Danskog društva nije sreća, to je izgradnja funkcionalnog društva u kojem se ljudi osećaju sigurno i u kojem mogu da veruju u svoje institucije.

Sreća može da se definiše na više načina, za njih je sreća više u vezi sa socijalnom jednakošću i duhom zajednice, nego time koliko novca zarađuju ili koliki auto voze.

Kopenhagen

Profimedia.rs

Kopenhagen, Foto: Profimedia.rs

Posvećuju dosta vremena u razgovoru sa svojim prijateljima. Predlažu da se sa prijateljima ne ćaska usput, u toku nameštanja kreveta ili gledanja filma, nego da se tome posveti puna pažnja.

Provođenje vremena sa porodicom i voljenim ljudima je centralno za sreću Danaca. Ideja je da porodice imaju vremena za druženje i zajedničke obroke na kraju dana. Prosečna danska porodica počne veče tako što ode po svoje dete u obdanište, što se najkasnije, u Danskoj, može uraditi do 16.30. Zatim poštuju svakodnevni običaj - doći kući i u okrilju porodice, posle zajedničkog obroka, napraviti čajanku.

 

To su ti momenti "hygge-a" u Danskoj. Koncept bliskosti, takođe, uključuje i koncept deljenja. Sve ovo su divne stvari kojima oni uče svoju decu. Ovaj "hyngge" ne zahteva ništa od njih, to je nešto neverovatno darežljivo, to je upravo ono što privlači ljude. Zapravo, studije pokazuju da je provođenje vremena sa prijateljima i porodicom ključ za to da ostanete srećni i normalni.